3/18/2018

Jajka faszerowane pastą szpinakową

polowki-jajek-z-zielona-pasta

Dziś pędzę do Was z kolejnym pysznym, bardzo prostym i smacznym przepisem na faszerowane jajka, który będziecie mogli przygotować na nadchodzące święta wielkanocne. Do zrobienia farszu wykorzystałam mrożony szpinak, który następnie zblendowałam z żółtkami i serkiem. Efekt jaki uzyskałam to pyszna i wiosenna pasta. Pamiętajcie tylko, żeby szpinak przed zblendowaniem dokładnie odparować i odcisnąć, w przeciwnym razie masa do faszerowania będzie zbyt płynna.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka:



Jajka faszerowane pastą szpinakową
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku Poltino
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 łyżka majonezu
  • 3-4 łyżki serka śmietankowego do smarowania kanapek
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
Szpinak wrzucamy na suchą patelnię i bardzo dokładnie odparowujemy. Gdy przestygnie, jeszcze dokładnie go odciskamy w rękach, masa powinna być bardzo sucha.
Ząbek czosnku obieramy, kroimy na części, wrzucamy do blendera wraz ze szpinakiem, majonezem i serkiem. Wszystko dokładnie blendujemy.
Jajka kroimy na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka, które dodajemy do masy szpinakowej. Solimy i pieprzymy, ponownie blendujemy.  Masę chowamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby się dobrze schłodziła.
Następnie faszerujemy białka szpinakową pastą.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz