4/12/2017

Faszerowane jajka z pieczarkami, czosnkiem niedźwiedzim i olejem rzepakowym

ugotowane-jajka-na-drewnianej-desce

Szaleństwo wielkanocne trwa ! Zewsząd otaczają nas jajka, mazurki i inne typowe dania świąteczne 😊. Święta już lada moment, więc wszyscy planują swoje wielkanocne menu. Dlatego podrzucam Wam jeszcze jeden bardzo prosty i pyszny przepis na faszerowane jajka z pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim. Teraz właśnie jest sezon na tę aromatyczną roślinę, która ma wszystkie właściwości popularnego czosnku, ale przewyższa go jeśli chodzi zawartość niektórych substancji, na przykład siarki. Siarka pobudza układ odpornościowy i wspomaga układ naczyniowo-sercowy.
Do przygotowania farszu do jajek użyłam oleju rzepakowego. Nie może go zabraknąć  w mojej wielkanocnej kuchni z kilku powodów. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Zawiera również kwas oleinowy, który zmniejsza zawartość złego cholesterolu. Według badań naukowców, to jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Dietetycy zalecają spożycie 2 łyżek tego oleju dziennie.  Warto też na nim smażyć, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi on zapachów, co jest bardzo istotne dla smaku przygotowywanych dań.
Tak więc to będzie bardzo zdrowe wielkanocne danie i dlatego serdecznie Was zapraszam do jego przygotowania. Mam nadzieję, że znajdzie się ono też na Waszym świątecznym stole 😋.

A na blogu czekają na Was jeszcze inne przepisy na jajka:


Faszerowane jajka z pieczarkami, czosnkiem niedźwiedzim i olejem rzepakowym
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka listków czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • szczypiorek do posypania
Wykonanie:
Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka.
Pieczarki i cebulę drobniutko siekamy. To samo robimy z listkami czosnku. Na rozgrzanym oleju na patelni przesmażamy cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki, smażymy przez 10 minut. Solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
W misce rozgniatamy widelcem żółtka, dodajemy majonez i pieczarki. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli farsz wyda się Wam za suchy dolewamy do niego kilka kropel oleju. Z farszu formujemy kuleczki i napełniamy nimi białka. Z wierzchu posypujemy szczypiorkiem.




Print Friendly and PDF

2 komentarze: