4/12/2017

Faszerowane jajka z pieczarkami, czosnkiem niedźwiedzim i olejem rzepakowym

ugotowane-jajka-na-drewnianej-desce

Szaleństwo wielkanocne trwa ! Zewsząd otaczają nas jajka, mazurki i inne typowe dania świąteczne 😊. Święta już lada moment, więc wszyscy planują swoje wielkanocne menu. Dlatego podrzucam Wam jeszcze jeden bardzo prosty i pyszny przepis na faszerowane jajka z pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim. Teraz właśnie jest sezon na tę aromatyczną roślinę, która ma wszystkie właściwości popularnego czosnku, ale przewyższa go jeśli chodzi o zawartość niektórych substancji, na przykład siarki. Siarka pobudza układ odpornościowy i wspomaga układ naczyniowo-sercowy.
Do przygotowania farszu do jajek użyłam oleju rzepakowego. Nie może go zabraknąć  w mojej wielkanocnej kuchni z kilku powodów. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Zawiera również kwas oleinowy, który zmniejsza zawartość złego cholesterolu. Według badań naukowców, to jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Dietetycy zalecają spożycie 2 łyżek tego oleju dziennie.  Warto też na nim smażyć, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi on zapachów, co jest bardzo istotne dla smaku przygotowywanych dań.
Tak więc to będzie bardzo zdrowe wielkanocne danie i dlatego serdecznie Was zapraszam do jego przygotowania. Mam nadzieję, że znajdzie się ono też na Waszym świątecznym stole 😋.

A na blogu czekają na Was jeszcze inne przepisy na jajka:


Faszerowane jajka z pieczarkami, czosnkiem niedźwiedzim i olejem rzepakowym
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka listków czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • szczypiorek do posypania
Wykonanie:
Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka.
Pieczarki i cebulę drobniutko siekamy. To samo robimy z listkami czosnku. Na rozgrzanym oleju na patelni przesmażamy cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki, smażymy przez 10 minut. Solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
W misce rozgniatamy widelcem żółtka, dodajemy majonez i pieczarki. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli farsz wyda się Wam za suchy dolewamy do niego kilka kropel oleju. Z farszu formujemy kuleczki i napełniamy nimi białka. Z wierzchu posypujemy szczypiorkiem.




Print Friendly and PDF

2 komentarze: