4/16/2017

Jajka faszerowane pastą z makreli z dodatkiem oleju rzepakowego

jajka-na-wielkanoc-widok-z-gory

To już ostatnia moja propozycja na wielkanocne dania w tym roku. Jajka faszerowane pastą z makreli bardzo przypadły nam do gustu. Dodatek koncentratu pomidorowego idealnie podkreśla smak wędzonej ryby, a jej kolor fajnie kontrastuje z bielą białek. Jeśli macie w domu szprycę, napełnijcie ją pastą i ładnie udekorujcie jajka. Będą się o wiele lepiej prezentowały na stole, niż takie napełnione zwykłą łyżką.
Do przygotowania farszu do jajek użyłam oleju rzepakowego. Nie może go zabraknąć  w mojej wielkanocnej kuchni z kilku powodów. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Zawiera również kwas oleinowy, który zmniejsza zawartość złego cholesterolu. Według badań naukowców, to jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Dietetycy zalecają spożycie 2 łyżek tego oleju dziennie.  Warto też na nim smażyć, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi on zapachów, co jest bardzo istotne dla smaku przygotowywanych dań.

Życzę Wam smakowitych Świąt Wielkanocnych !


Jajka faszerowane pastą z makreli z dodatkiem oleju rzepakowego
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 wędzona makrela
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 1 szalotka
  • 4 łyżeczki koncentratu
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek do posypania


Wykonanie:
Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na pół, delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości. Szalotkę obieramy i kroimy na cztery. Wszystkie składniki, oprócz szczypiorku wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy. Gotową pastą napełniamy polówki jajek, wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 



Print Friendly and PDF

2 komentarze: