4/15/2019

Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami

drozdzowe-ciasto-z-rozowa-posypka

Dziś na blogu kolejna wielkanocna inspiracja, tym razem na słodko. Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami została przygotowana na bazie mojego ulubionego przepisu na ciasto drożdżowe. Zawiera ono sporą ilość żółtek, dzięki czemu jest bardzo delikatne, wilgotne i smakowite. Znika ze stołu w oka mgnieniu!  Do baby wrzuciłam rodzynki, ale jeśli macie ochotę możecie dodać do niej też inne bakalie.

Na blogu znajdziecie także inne wielkanocne słodkie inspiracje:
 
 

Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami (na żółtkach)
Proporcje na 2 foremki o średnicy 21 cm.
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 8 żółtek
  • 150 g cukru
  • 16 g domowego cukru waniliowego
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki rodzynek
Lukier:
Dodatkowo:
  • kolorowa posypka



Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy rozkruszone drożdże i odrobinę cukru oraz tyle mąki, aby uzyskać konsystencję śmietany. Odstawiamy na 10 - 15 minut do wyrośnięcia.
Żółtka miksujemy z cukrem tak długo, aż uzyskamy jednolitą puszystą masę.
Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji i studzimy (ma być letnie).
Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy szczyptę soli, w mące robimy dołek.
Do maki wlewamy ubite żółtka i drożdżowy zaczyn z mlekiem. Wszystko zagniatamy lub wyrabiamy przy pomocy robota. Po 10 minutach wyrabiania wlewamy 1/3 masła i dalej zagniatamy. Postępujemy tak aż do zużycia całego masła. Poprzez zagniatanie wprowadzamy do ciasta powietrze, co ma wpływ na jego pulchność. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zaczynie odchodzić od ręki. Ciasto wyrabiamy przez około 30 minut.
Foremki dokładnie natłuszczamy i wysypujemy tarta bułką. Ciasto wkładamy maksymalnie do 1/3 ich wysokości. Pozostawiamy do urośnięcia na około 60 minut. 
Babki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez około 30 - 40 minut. Wierzch powinien być ładnie zrumieniony.
Nie wyjmujemy bezpośrednio po upieczeniu  z piekarnika,  trzeba odczekać z 10 - 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, po 30 minutach możemy wyjąć babkę z formy. 
Potem przygotowujemy lukier: jego składniki ucieramy w miseczce. Gdy babka całkowicie wystygnie polewamy ją lukrem i posypujemy posypką.





Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz