3/27/2016

Pascha wielkanocna

sernik-z-bakaliami

Pascha to wielkanocny tradycyjny sernik na zimno, wywodzący się ze Wschodu, z Rosji i Ukrainy. Przygotowany jest z białego sera ucieranego z cukrem i żółtkami. Według klasycznego przepisu paschę przygotowywało się mleka, które gotowało się ze śmietaną, tak powstawał ser, który był bazą paschy. Ja poszłam trochę na skróty i przygotowałam paschę z gotowego sera.







Pascha wielkanocna
Czas przygotowania: 5 godzin
Składniki:
  • 500 g tłustego białego sera 
  • 4 żółtka
  • 125 g cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g śmietanki 36%
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 garści rodzynek
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
Biały ser mielimy. Żółtka z ziarenkami wanilii ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli kremówkę, cały czas ubijając. Następnie miskę z utartymi żółtkami wkładamy do większego garnka z gorącą wodą, garnek ustawiamy na kuchence na średnim ogniu. Masę mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Uważamy, aby się nie zagotowała, bo się zważy. Miskę zdejmujemy z garnka, do masy dodajemy ser i ucieramy do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy masło i też ucieramy.
Żelatynę wsypujemy do szklaneczki, zalewamy ją 2 łyżkami wody, odstawiamy na 10 minut. Następnie podgrzewamy w mikrofali, uważając aby woda się nie zagotowała. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Dodajemy do niej 2 łyżki masy i mieszamy, następnie przekładamy ją do reszty masy i miksujemy. Dodajemy wszystkie bakalie, mieszamy i wykładamy na sitko wyłożone gazą lub tetrą. Sitko ustawiamy na talerzyku i wkładamy do lodówki na 4 godziny lub na całą noc.
Po upływie tego czasu paschę wyjmujemy ma talerz, dekorujemy i podajemy.


Inspiracja: Moje wypieki

Print Friendly and PDF

2 komentarze: