12/21/2015

Skórka pomarańczowa w syropie

  

Nie wyobrażam sobie ciast bożonarodzeniowych bez skórki pomarańczowej. Zawsze dodaję je do ciast drożdżowych, piernika czy serników. Dlatego też dziś na blogu pojawia się skórka pomarańczowa w  syropie. Najlepiej zamknąć ją  w małych słoiczkach. Natomiast jeśli nie zużyjecie wszystkiego do razu, podgrzejcie to co Wam zostało w słoiczku w mikrofali i zamknijcie na gorąco.



Skórka pomarańczowa w  syropie
Czas przygotowania: 2 dni
Składniki:
  • 4 pomarańcze
  • 1 szklanka wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • sok z cytryny
Wykonanie:
Pomarańcze zawsze dokładnie myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Jeśli mamy całe pomarańcze, obieramy je. Najlepiej jest jednak odkładać do torebki foliowej i trzymać w lodówce skórki z pomarańczy, które jemy na co dzień.
Małym nożykiem zdejmujemy biały miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej pomarańczowej skórki. Skórki zalewamy zimną wodą i moczymy je przez 24 godziny, raz na jakiś czas zmieniając wodę. Po tym czasie skórki doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 5 minut. Skórki odcedzamy, studzimy i kroimy na cienkie paski.
W garnku przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy go do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego syropu wkładamy paseczki skórki pomarańczy i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy owoce staną się szkliste. Wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnego dnia lub kiedy syrop już całkowicie wystygnie znowu go podgrzewamy i gotujemy skórki na małym ogniu 30 minut. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i przekładamy do suchych i czystych słoiczków. Odwracamy do góry nogami.i, żeby słoiczki się zamknęły.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz