12/29/2013

Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami

kolorowa-salatka-w-misce

Oto kolejna propozycja na Sylwestrowe menu, albo na karnawałowy bal czy też domówkę. Tym razem jest to elegancka i wyśmienita sałatka z kurczaka, selera naciowego i owoców. Słodycz owoców przełamuje zdecydowana w smaku przyprawa curry. Sałatkę robi się bardzo szybko i równie szybko znika ona ze stołu !



Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami

Składniki:
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 350 g ciemnych winogron
  • 5 łodyżek selera naciowego
  • 340 g ananasa z puszki
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g uprażonych płatków migdałowych
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, odstawiamy, aby ostygły.
Do miski wrzucamy pokrojone w plasterki łodyżki selera naciowego, przekrojone wzdłuż winogrona i pokrojone w kostkę ananasy.  Pierś z kurczaka kroimy na małe paseczki, najwygodniej tnie się je nożyczkami. Dodajemy majonez i przyprawy, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.



Print Friendly and PDF

12 komentarzy: