1/19/2018

Sałatka z bulguru ze świeżymi warzywami

kolorowa-kasza-z-warzywami

Karnawał w pełni ! Pewnie się szykujecie na jakąś sobotnią imprezę ? Dlatego dziś mam dla Was pomysł na pyszną i bardzo prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę imprezową. Jest bardzo kolorowa, więc będzie się pięknie prezentowała na karnawałowym stole.
Oczywiście możecie też ją sobie przygotować na romantyczny wieczór z kimś ukochanym i spędzić karnawałową sobotę bez szaleństw :). Tak czy siak życzę Wam smacznego 😋.



Sałatka z bulguru ze świeżymi warzywami
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:

  • 1 szklanka bulguru
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 zielonego długiego ogórka
  • 50 g fety
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • liście radicchio
  • liście dowolnej zielonej sałaty
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek EV
  • sok z cytryny




Wykonanie:
Bulgur wsypujemy do garnuszka, zalewamy gorącą wodą lub bulionem, delikatnie solimy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut, następnie kuchenkę wyłączamy. Zostawiamy, aż kasza wystygnie lub wchłonie cały płyn.
W szklaneczce mieszamy oliwę, sok z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy.
Cebulę i ogórka obieramy, cebule kroimy w piórka, a ogórek w  drobna kostkę. Z papryki usuwamy gniazdko nasienne i nasionka, również kroimy w drobna kostkę. Wszystko, wraz z bulgurem, natką  i sosem mieszamy w dużej misce, na koniec dodajemy pokrojona w kostkę fetę.
Duża miskę lub salaterkę wykładamy  pociętymi w paseczki liśćmi sałat, na sałacie kładziemy sałatkę.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: