Babeczki marchewkowe z kremem

Kto ma ochotę na wilgotne i aromatyczne marchewkowe babeczki ze śmietankowym kremem ? Jeśli tak, to jeszcze jest pora, żeby zagościły na Waszym sylwestrowym stole ! Krem do babeczek wypatrzyłam u Doroty na blogu Moje wypieki. Nie dodawałam nigdy mascarpone do bitej śmietany, a okazuje się, że to doskonały pomysł. Mascarpone doskonale "usztywnia" śmietanę. A dekoracją babeczek zajęło się moje starsze dziecię :).


Babeczki marchewkowe z kremem cynamonowym

Składniki:


Ciasto
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki drobno startej marchewki
1 1/2 szklanki cukru
1 1/4 szklanki oleju rzepakowego
4 jajka

Krem
4 łyżki serka mascarpone w temperaturze pokojowej
350 ml kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cynamonu

Do dekoracji
kolorowa posypka cukrowa
koraliki cukrowe
kakao

Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta delikatnie mieszając.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki do muffinek lub silikonowe foremki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, ustawiamy je na blaszce do pieczenia Pieczemy około 15-20 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, babeczki są gotowe. Odstawiamy do przestygnięcia.
Następnie będziemy przygotowywać krem. Pamiętajmy, że wszystkie składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. Umieszczamy je w misce i ubijamy do momentu otrzymania gęstego kremu.
Krem przekładamy do dekoratora i wyciskamy na babeczki, następnie dekorujemy wedle uznania.


Komentarze