12/30/2013

Klasyczna sałatka jarzynowa

warzywa-pokrojone-w-kostke

Klasyk klasyków, królowa polskiej garmażerii, czyli jarzynowa sałatka ! Nie może jej zabraknąć na naszych świąteczny stołach. U mnie gości ona zarówno w wigilijnym menu, jak i również w sylwestrowym. Jej wersji jest sporo, każda gospodyni robi ją według swojego smaku. W mojej nie znajdziecie jajek na twardo, ale za to są konserwowe ogórki. Wiem, że w niektórych domach dodaje się do niej tylko i wyłącznie ogórki kiszone. 
Sałatka jarzynowa to pierwsze danie, które zaczęłam przyrządzać samodzielnie, a nauczyłam się tego na zajęciach ZPT w  szkole podstawowej :-) Szkoda, że dziś nie ma takiego przedmiotu !



Klasyczna sałatka jarzynowa 
Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 260 g marchewki
  • 150 g pietruszki
  • 130 g selera
  • 150 g ogórków konserwowych
  • 200 g  groszku konserwowego
  • 80 g jabłka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki oleju rzepakowy tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka francuskiej musztardy
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w mundurkach. Marchew, pietruszkę i selera obieramy. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy  i odstawiamy do wystygnięcia.
Wszystkie warzywne składniki sałatki, oprócz groszku oczywiście, kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Sałatka najlepiej smakuje, gdy się "przegryzie", więc warto ją zrobić dzień wcześniej. 






Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Uwielbiam jarzynową sałatkę. Masz rację, co dom to przepis. :)
    U nas daje się jaja, kiszone ogórki i fasolkę czerwoną zamiast groszku. :) I por. :)
    Wiesz, to chyba też było moje pierwsze danie. Też na ZPT. :)

    Pozdrawiam ciepło Gatito i życzę wszystkiego dobrego w tym roku. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W listopadzie robiłam na FB akcję pt. sałatka jarzynowa i dziewczyny wrzucały swoje przepisy. Ależ to była różnorodność :)
      Noworoczne pozdrowionka dla Ciebie również !

      Usuń