1/22/2020

Sałatka meksykańska z ananasem

kolorowe-warzywa-w-msice

Karnawał trwa w najlepsze, więc przed nami weekendowe imprezy, bale czy też domówki. Z reguły wygląda to tak, że domówkowe menu składa się z zimnych przystawek (lub jak je nazywają niektórzy z zimnej płyty), które już czekają na gości, następnie podawane są ciepłe przystawki, a po kilku godzinach balowania możemy się spodziewać gorącego i sycącego dania, które da nam siłę na zabawę do białego rana!
Ważnym elementem są też kolorowe sałatki, które zawsze cieszą dużą popularnością wśród gości i dziś mam dla Was przepis na ulubioną przez wszystkich sałatkę meksykańską, ale tym razem w nieco lżejszej odsolone i z  dodatkiem dojrzałego świeżego ananasa. Jest rewelacyjna!


Sałatka meksykańska z ananasem 
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • 50 g żółtego sera
  • 1 szklanka pociętej sałaty lodowej
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 plastry  świeżego ananasa
  • świeża kolendra

Sos:
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • sos Worcester 
  • sól
  • pieprz 
  • chili



Wykonanie:
Fasolę i kukurydzę odcedzamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Z papryki usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę. Ser i ananasa również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wrzucamy do dużej miski.
W dużym kubku mieszamy składniki sosu. Gotowym sosem polewamy wymieszane w misce składniki. Dokładnie jeszcze raz mieszamy i posypujemy listkami kolendry.





Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz