1/24/2020

Budyń pomarańczowy jaglany

krem-z-pomarancza-i-granatem

Nie będę pewnie odkrywcza pisząc, że śniadanie jest najważniejszym dla nas posiłkiem w ciągu dnia. Smaczne, zdrowe i pożywne śniadanie to podstawa każdego rozpoczętego - dobrze rozpoczętego - dnia. Pewnie każdy z nas słyszał to wielokrotnie i gdzieś tam w tyle głowy ma, że tak właśnie powinno być, ale niestety nie zawsze mamy czas, aby nad tym naszym porannym posiłkiem odpowiednio się zastanowić. Poranny domowy rozgardiasz i wieczny pośpiech niestety temu nie sprzyjają i dlatego pewnie większość z Was łapie w biegu cokolwiek z lodówki, popija w biegu kawą i pędzi do szkoły, na uczelnię czy do pracy.




Zmorą mojego śniadaniowego dzieciństwa były zupy mleczne, którą trzeba było jeść codziennie - tylko od święta w niedzielę były kanapki i kakao. Z reguły była to nudna kasza manna lub makaron z mlekiem, obydwie pozycje zdecydowanie przeze mnie nielubiane, jedyne co w miarę lubiłam to była owsianka. Nikt wtedy nie wpadł na pomysł, aby do mlecznych zup dodawać owoce, a o musli czy granoli nikt nie słyszał. Całe szczęście te czasy już pewnie bezpowrotnie minęły i dziś otwiera się przed nami ogromny wachlarz śniadaniowych możliwości, których przygotowanie nie zajmuje nam wcale dużo czasu, a większość można spokojnie sobie ugotować poprzedniego dnia wieczorem.
Jakie więc są te pyszne, zdrowe i pożywne śniadaniowe możliwości? Zacznijmy może od domowej granoli czy musli. To nic innego jak podprażone w piekarniku płatki zbóż z dodatkiem miodu i bakalii. Bez problemu przegotujemy je sami, dodając nasze ulubione składniki. Raz na jakiś czas robimy sobie sporą porcję, a potem dodajemy do niej mleko lub jogurt i świeże owoce.
Bardzo zdrowe i pyszne są śniadania robione na bazie różnego rodzaju płatków. Taka owsiankę czy jaglankę możemy przygotować sobie poprzedniego dnia, a rano dodać tylko ulubione owoce czy orzechy i jemy.
Natomiast ostatnio zrobiły się bardzo modne – i ja to bardzo sobie chwalę – różnego rodzaje budynie ugotowane na bazie kaszy. Oczywiście taki budyń może też być pysznym deserem, ale równie idealnie sprawdzi się w postaci ciepłego śniadania. Nie od dziś wiadomo, że kasze są bardzo zdrowe i fajnie, że wróciły znowu do kulinarnych łask, ponieważ i są bardzo pyszne także wersji na słodko.

Dziś namawiam Was do przygotowania sycącego i kolorowego dania na bazie kaszy jaglanej. Pudding jest bardzo delikatny i kremowy, ponieważ został ugotowany na bazie mleczka kokosowego. W środku mamy też aromatyczną pomarańczę, która nadaje mu koloru i smaku. Z wierzchu możemy nasze danie posypać lubionymi orzechami czy bakaliami. Ja tym razem dodałam chipsy z banana i ziarenka granatu. A do tego jeszcze nieco wiórków kokosowych i możemy zajadać. Mam nadzieję, że taki posiłek urozmaici nieco Wasze śniadania, a zarazem uruchomi Waszą kulinarną wyobraźnię.

Na blogu znajdziecie kulinarne inspiracje z wykorzystaniem "mleka" kokosowego:

Budyń pomarańczowy jaglany
Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania

Składniki:
Dodatkowo:
  • plasterki pomarańczy
  • płatki kokosowe
  • ziarenka granata


Wykonanie:
Kaszę jaglaną namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie kaszę płuczemy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, aż kasza będzie miękka. Mieszamy dosyć często, żeby się nie przypaliła.
Pomarańczę obieramy i kroimy ma mniejsze części.
Gorąca kaszę wkładamy do blendera, dodajemy pomarańczę, miód i opcjonalnie mieloną skórkę. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy, do momentu uzyskania gładkiej i kremowej masy.
Budyń przekładamy do misek. Możemy go jeść na zimno lub na ciepło. Przed podaniem danie dekorujemy.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz