Zima to sezon na cytrusy, często pojawiają się na naszych stołach. Przy okazji Świąt wykorzystujemy je także do naszych wypieków czy dań z mięsem. W naszej kuchni nie zawsze będzie nam potrzebna kandyzowana skórka pomarańczowa. Czasami moglibyśmy jej użyć jako przyprawy, bez dodatku cukru. Postanowiłam więc ususzyć skórki pomarańczy, a następnie je zmielić. Otrzymałam bardzo aromatyczny proszek, który nada cytrusowego aromatu nie tylko ciastom, ale także innym daniom wytrawnym, gdzie pomarańczowy smak i zapach będzie doskonale pasował.
Zachęcam do wypróbowania w domu ! W miarę jedzenia pomarańczy obrane skórki odkładałam do plastikowego woreczka i trzymałam je w lodówce. Suszyłam gdy miałam ich większą ilość. Pamiętajmy tylko o dokładnym umyciu owoców przed ich obraniem !
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na domowe przyprawy:
- Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory
- Domowa esencja waniliowa
- Sól ziołowa z rozmarynem
- Gomasio z siemienia lnianego
- Wędzona sól
- Sól cytrynowa
- Domowa vegeta II
- Domowa przyprawa grzybowa
- Ziołowa sól
- Przyprawa do piernika II
- Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa
- Toskańska przyprawa ziołowa
- Esencja pomarańczowa
- Przyprawa meksykańska do chili con carne
- Mielona skórka pomarańczowa
- Domowa przyprawa do piernika
- Przyprawa do dań z kapustą
- Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem
- Domowa warzywna pasta bulionowa
- Domowa vegeta
- Przyprawa do ciasta dyniowego
Mielona skórka pomarańczowa
Składniki:
- Obrana skórka z 3 pomarańczy
Wykonanie:
Pomarańcze przed obraniem dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Małym nożykiem zdejmujemy biały miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej pomarańczowej skórki.
Skórkę umieszczamy w suszarce do warzyw i suszymy około 2 godzin. Jeśli nie posiadamy suszarki, skórki możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni.
Gdy skórki przestygną lekko je kruszymy i mielimy z rozdrabniaczu lub młynku do kawy.
Skórki przechowujemy w czystym, suchym i szczelnie zamkniętym słoiczku.
Pomarańcze przed obraniem dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Małym nożykiem zdejmujemy biały miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej pomarańczowej skórki.
Skórkę umieszczamy w suszarce do warzyw i suszymy około 2 godzin. Jeśli nie posiadamy suszarki, skórki możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni.
Gdy skórki przestygną lekko je kruszymy i mielimy z rozdrabniaczu lub młynku do kawy.
Skórki przechowujemy w czystym, suchym i szczelnie zamkniętym słoiczku.


podpatruję Twój patent, świetna sprawa!
OdpowiedzUsuńTeż jestem zachwyconą tym sposobem na skórkę pomarańczową :)
Usuń