Uwielbiam wszystko co zawiera w sobie mleko koksowe, choć poprawnie powinnam powiedzieć napój roślinny, bo mleko jest tylko i wyłącznie produktem odzwierzęcym. Przy jego zakupie warto sprawdzić skład na puszce czy kartonie, bo w niektórych przypadkach okazuje się, że zamiast "mleka" kupujemy wodę lub chemię. Taki napój można sobie też bardzo prosto zrobić samemu w domu, kliknijcie w link, który przeniesie Was do przepisu → mleko kokosowe - przepis domowy na napój roślinny.
A wracając do zupy, to kokosowy krem z kalafiora to pyszny sposób na zupę w orientalnym stylu. Delikatną i aromatyczną. I bardzo łatwą do zrobienia. Kokos z kalafiorem tworzy bardzo smakowita parę, która idealnie się ze sobą łączy.
Na blogu znajdziecie kulinarne inspiracje z wykorzystaniem "mleka" kokosowego:
- chłodnik kokosowo-jabłkowy
- curry z ciecierzycą i kurczakiem
- keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera
- curry z kurczakiem
- zupa tajska
- tajska zupa z kurczakiem
- pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim
- kurczak w mleku kokosowym
- domowy likier kokosowy
- sernik kokosowy bounty na zimno
- wegańska kokosowa owsianka z owocami
- kokosowe ciasto z jabłkami
Kokosowy krem z kalafiora
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 cebula
- 1 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kalafiora
- masło klarowane lub oliwa z oliwek do smażenia
- 1 średni ziemniak
- 400 ml mleka kokosowego
- ok 1 litra bulionu
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki kuminu
- listki kolendry
- ziarenka granatu
- czarny sezam
Cebulę, czosnek i imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rozgrzany tłuszczu na patelni. Kalafiora kroimy na kawałki i także wrzucamy na patelnię. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko razem przesmażamy przez 5 minut, a następnie przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy mleko i przyprawy, doprowadzamy do zagotowania i bardzo dokładnie blendujemy.
Zupę podajemy posypaną listkami kolendry, granatem i sezamem.


Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza