1/30/2020

Kokosowy krem z kalafiora

bialy-krem-w-misce

Uwielbiam wszystko co zawiera w sobie mleko koksowe, choć poprawnie powinnam powiedzieć napój roślinny, bo mleko jest tylko i wyłącznie produktem odzwierzęcym. Przy jego zakupie warto sprawdzić skład na puszce czy kartonie, bo w niektórych przypadkach okazuje się, że zamiast "mleka" kupujemy wodę lub chemię. Taki napój można sobie też bardzo prosto zrobić samemu w domu, kliknijcie w link, który  przeniesie Was do przepisu → mleko kokosowe - przepis domowy na napój roślinny.
A wracając do zupy, to kokosowy krem z kalafiora to pyszny sposób na zupę w orientalnym stylu. Delikatną i aromatyczną. I bardzo łatwą do zrobienia. Kokos z kalafiorem tworzy bardzo smakowita parę, która idealnie się ze sobą łączy.

Na blogu znajdziecie kulinarne inspiracje z wykorzystaniem "mleka" kokosowego:


Kokosowy krem z kalafiora
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kalafiora
  • masło klarowane lub oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 średni ziemniak
  • 400 ml mleka kokosowego 
  • ok 1 litra bulionu
  • sól
  • pieprz 
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • listki kolendry
  • ziarenka granatu
  • czarny sezam
Wykonanie:
Cebulę, czosnek i imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rozgrzany tłuszczu na patelni. Kalafiora kroimy na kawałki i także wrzucamy na patelnię. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko razem przesmażamy przez 5 minut, a następnie przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy mleko i przyprawy, doprowadzamy do zagotowania i bardzo dokładnie blendujemy. 
Zupę podajemy posypaną listkami kolendry, granatem i sezamem.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz