12/03/2017

Syrop piernikowy


Małymi kroczkami zbliżają się do nas święta Bożego Narodzenia... Kulinarnie to bardzo intensywny okres w naszych kuchniach, dlatego niektóre dania czy potrawy warto przygotować już wcześniej.
To już najwyższy czas na przygotowanie przypraw i dodatków do ciast.
Warto też zrobić syropy smakowe, które potem wykorzystamy do zrobienia likieru czy pysznej aromatycznej kawy. Na blogu znajdziecie przepis na syrop korzenny, a dziś zapraszam na słodki syrop piernikowy.



Syrop piernikowy
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:


Wykonanie:
Do średniego rondelka dodajemy wszystkie składniki oprócz esencji. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut - uważajmy, bo syrop może wykipieć -, aż syrop zgęstnieje. Wtedy dodajemy do niego esencję waniliową. Mieszamy i przelewamy do buteleczki. Gdy wystygnie buteleczkę zakręcamy.
Gdyby się okazało, że syrop będzie za gęsty można do niego dodać do nieco letniej wody i dokładnie wymieszać.
Syrop przechowujemy w lodówce.
Inspirowałam się przepisem Edyty z bloga Madame Edith.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz