Syrop pomarańczowy
![]() |
Syrop pomarańczowy |
W grudniu zaczyna się sezon na cytrusy. Uwielbiam te owoce i wykorzystuję je w mojej kuchni na różne sposoby. Powstają z nich desery i również sporo przetworów. Tym razem na tapecie mamy pomarańcze.
Zrobiłam z nich syrop pomarańczowy. Taki domowy jest najlepszy, bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Dorzuciłam tylko do niego kawałek kory cynamonowej i nasionka kardamonu. W ten sposób syrop nabrał też delikatnego korzennego aromatu. Bez wątpienia będzie wspaniałym dodatkiem np. do kawy, herbaty czy do lodów.
Jak pisałam powyżej, do syropu dodałam korę cynamonu i ziarenka kardamonu, wyłowiłam je po prostu łyżką i syropu już nie przecedzałam. Natomiast jeśli dasz sypkie przyprawy, syrop może zmienić trochę kolor.
A ponieważ w mojej kuchni nic się nie marnuje, dlatego skórkę z pomarańczy wysuszyłam i zmieliłam. To super dodatek do ciast, deserów czy zimowej herbaty. Kliknij w link po przepis → mielona skórka pomarańczowa.
Syrop pomarańczowy
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 500 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 300 g cukru
- kawałek kory cynamonowej (opcjonalnie 1/4 łyżeczki cynamonu)
- kilka nasion kardamonu (opcjonalnie szczypta mielonego kardamonu
Wykonanie
- W rondelku umieść wszystkie składniki syropu.
- Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc kuchenki i gotuj na małym ogniu przez ok.30-40 minut, aż sok lekko odparuje. Po wystudzeniu syrop jeszcze trochę zgęstnieje.
- Gorący syrop przecedź przez gęste sitko lub przez gazę.
- Wlej do czystych i suchych butelek.
- Przechowuj w chłodnym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz