Syrop orzechowy

butelka z syropem w świątecznej dekoracji ze światełkami
Syrop orzechowy
 

Nie od dziś wiadomo, że grudzień rządzi się swoimi prawami 😁. To miesiąc prawdziwej rozpusty kulinarnej, na dietetyczne dania przyjdzie czas po Nowym Roku. Także ja korzystam, póki trwa i zrobiłam obłędny syrop orzechowy. Będzie doskonałym dodatkiem np. do zimowej kawy, do różnego rodzaju deserów, naleśników czy też lodów.

A na dodatek orzechy które zostaną po jego przygotowaniu są przepyszne i możemy je użyć jako posypka do ciasta, do owsianki czy po prostu zjeść same. Z pewnością Ty również znajdziesz jakiś super pomysł na ich wykorzystanie.

Pamiętaj aby w kuchni nic się nie marnowało, ja zawsze stosuję u siebie tę zasadę,  dlatego bardzo rzadko coś wyrzucam. A przy okazji powstają produkty, które potem mogę wykorzystać, jako dodatek moich dań.

Inne przepisy na domowe syropy

Na blogu znajdziesz także inne inspiracje na pyszne syropy:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

 

jasno brązowy syrop w butelce na drewnianej desce

 

Syrop orzechowy

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 300 g orzechów laskowych łuskanych prażonych
  • 500 ml wody
  • 500 g cukru

 

Wykonanie

  • Jeśli orzechy mają brązową skórkę, oczyść je z niej, następnie posiekaj je dosyć grubo.
  • Włóż do garnuszka wraz z cukrem i wodą.
  • Po tym doprowadź syrop do wrzenia, zmniejsz moc kuchenki i gotuj na małym ogniu przez ok. 40-50 minut, aż syrop lekko odparuje.
  • Na koniec gorący syrop przecedź przez gęste sitko lub przez gazę.
  • Orzechów nie wyrzucaj, można je po prostu zjeść lub wykorzystać do ciasta czy deserów.
  • Gotowy syrop wlej do czystych i suchych butelek.


brązowy płyn w butelce
 
 

Komentarze