Likier karmelowy - prosty przepis

Likier karmelowy
 

Dziś do kolekcji moich domowych likierów i nalewek dołącza obłędny likier karmelowy. Oczywiście taki likier możesz kupić w sklepie, ale zapewniam Cię, że ten własnoręcznie zrobiony w domu smakuje zdecydowanie lepiej.

Jego przygotowanie jest bardzo proste i trwa dosłownie kilka minut, a taki likier będzie również idealnym dodatkiem np. do kawy, deserów czy też do lodów.

A na blogu znajdują się także inne przepisy na likiery, z pewnością znajdziesz tu coś dla siebie:


Likier karmelowy - prosty przepis

Czas przygotowania: 10 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 1 puszka kajmaku
  • 500 ml kremówki 30%
  • 500 ml wódki

 

Wykonanie

  • W garnku podgrzewaj delikatnie kremówkę i kajmak. 
  • Następnie wymieszaj, a gdy się połączą odstaw do całkowitego wystudzenia.  
  • Po tym wlewaj cienkim strumieniem wódkę i cały czas mieszaj.
  • Na koniec przelej likier do suchych butelek i dokładnie zakręć.

 


Komentarze