Sałatka z krewetkami i jajkiem

 

liście sałaty na białym talerzu z różowymi krewetkami
Sałatka z krewetkami i jajkiem


Krewetki to moje ukochane owoce morza, choć oczywiście inne też uwielbiam. W ogóle owoce morza, to taki produkt, który można szybko przygotować, a są pyszne i zdrowe. Krewetki idealnie pasują do wielu dań, ale ja bardzo lubię je na zimno, dlatego dziś wykorzystałam je do zrobienia sałatki.

Sałatka z krewetkami i jajkiem, to kilka prostych składników, i jeżeli mamy ugotowane jajka, to jej zrobienie trwa dosłownie kilka - kilkanaście minut. Podałam ją z różowym sosem, który idealnie pasuje do krewetek właśnie, ponieważ jest lekko kwaśny, a owoce morza bardzo się lubią z tym smakiem. Z pewnością też Ci przypadnie do gustu.

Na blogu znajdziesz również inne przepisy na krewetki:





Sałatka z krewetkami i jajkiem

Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:

  • 200 g gotowanych obranych krewetek
  • 3 jajka na twardo
  • pomidorki koktajlowe
  • pokrojone liście 1 małej sałaty rzymskiej 
  • sól
  • pieprz
Różowy sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie

  • W szklance wymieszaj składniki na sos.
  • Jajka pokrój w ósemki, a pomidorki na pół. 
  • Następnie układaj na półmisku kolejno sałatę, jajka, krewetki i pomidorki. 
  • Wszystko posól i popieprz.
  • Na koniec sałatkę polej sosem.

 

 

 

 

Komentarze