4/23/2017

Krewetki smażone w miodzie i imbirze

krewetki-w-niebieskiej-misce

Słoneczne dzień dobry 😃!
Dziś od rana piękne słońce, aż chce się żyć ! To w takim razie doskonały moment, aby zająć się pracą w ogródku, popielić i posiać różne warzywa i zioła. Dlatego dziś nie będę spędzała dużo czasu w kuchni i przygotuję szybki obiad czyli krewetki smażone w miodzie i imbirze. Krewetki już zamarynowałam, potem tylko szybko je usmażę i podam razem z ryżem jaśminowym. Przepisem zainspirowała mnie Ania z bloga  Kuchennymi drzwiami. Troszkę skróciłam i zmodyfikowałam jej przepis, ale  niebawem zrobię go tak jak proponuje Ania. Ze smażonymi bananami i z awokado musi być bosko 😘.
Zostawiam Wam przepis, a ja zmykam do prac ogrodowych.
Dobrego dnia !

Krewetki smażone w miodzie i imbirze
Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania
Składniki:

  • 500 g mrożonych surowych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 200 ml mleczka kokosowego 
  • sól morska
  • posiekane listki kolendry



Wykonanie:
Krewetki rozmrażamy. Imbir obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, to samo robimy z czosnkiem, Z papryczki usuwamy nasionka i również ją drobno siekamy. W misce mieszamy oliwę, miód, czosnek, papryczkę i imbir. Do powstałej marynaty wrzucamy krewetki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i chowamy do lodówki na 2-3 godziny.
Krewetki wraz z marynatą smażymy na patelni na rozgrzanym maśle. Gdy krewetki nabiorą pięknego różowego koloru wlewamy do nich mleko, solimy i chwilę podgrzewamy. Posypujemy kolendrą i od razu podajemy.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. nie moje smaki, ale wygladaja super;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam krewetki, do tej pory zawsze z czosnkiem robiłam.. Przepis z miodem GENIALNY:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, miód daje delikatną słodycz, w zestawie z chili i czosnkiem jest pysznie <3

      Usuń