Syrop karmelowy

brązowy płyn w szklanej butelce
Syrop karmelowy
 

Syrop karmelowy, to pyszny domowy syrop, który będzie wspaniałym dodatkiem do wielu napojów i deserów. Ma bardzo prosty skład i nie zawiera żadnych konserwantów czy sztucznych barwników, tak, jak na przykład te sklepowe.

Szykując taki syrop w  domu możemy uzyskać gęstość, jaka będzie nam najbardziej pasowała. Ja lubię gęste syropy, więc gotowałam go troszkę dłużej. Pamiętaj, że w momencie kiedy będziesz wlewać wodę do skarmelizowanego cukru (będzie duża różnica temperatury), może on pryskać. Uważaj, żeby się nie poparzyć.


Inne przepisy na domowe syropy

Na blogu znajdziesz także inne przepisy na pyszne syropy:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

ciemno brązowy płyn w butelce ze świąteczną dekoracją
 

Syrop karmelowy

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1000 g cukru
  • 500 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny

 

Wykonanie

  • Do szerokiego garnka wlej 1/2 szklankę wody i dodaj 220 g cukru (to ok. szklanka).
  • Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, wtedy zwiększ ogień i gotuj, aż cukier zacznie ciemnieć. Pilnuj, aby cukier się nie przypalił.
  • Zdejmij garnek z kuchenki i wlewaj małymi partiami pozostała wodę, cały czas mieszając. Uwaga! Na początku cukier będzie pryskał.
  • Ustaw garnek znowu na kuchence na średnim ogniu, dokładnie rozmieszaj karmel i wsyp pozostały cukier, wlej sok z cytryny.
  • Gotuj przez ok. 15 minut. Pamiętaj, że po wystygnięciu karmel trochę zgęstnieje.
  • Gdyby był za gęsty podgrzej go dolej więcej wody.
  • Przechowuj w suchym słoiku lub butelce.

 

dekoracja bożonarodzeniowa


Komentarze