Tarta limonkowa


trójkatny kawałek tarty na zielonym talerzyku
Tarta limonkowa

 

Tarta limonkowa, to według mnie prawdziwy hit, jeśli chodzi o ciasta z dodatkiem cytrusów. Przepis ten pochodzi z  Ameryki, tam ciasto to nazywa się key lime pie. A skoro to ciasto amerykańskie, to niestety nie jest niskokaloryczne, tylko wręcz przeciwnie. Krem jest przygotowany na bazie skondensowanego słodzonego mleka, więc musi być słodko. Natomiast spód tarty, to zmielone ciasteczka, wiec też zawierają sporo cukru. 

To zdecydowanie przepis dla osób lubiących słodkie wypieki. Ja następnym razem zrobię ją na bazie zwykłych herbatników, które są nieco mniej słodkie. Postaram się też zredukować nieco ilość mleka i zastąpić je na przykład śmietanką. 

Tak czy siak, nawet w tej bardzo słodkiej wersji, tarta jest grzechu warta i po prostu trzeba zjeść tylko jeden kawałek i już.  Na dłużej nam starczy 😀 . 

Filmik, jak przygotować tartę znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/CzQdIoQs4TN/.

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

tarta na brązowym spodzie z jasnym kremem
 

 

Tarta limonkowa

Proporcje na formę 24 cm

Czas przygotowania: 45 minut
Składniki
Spód:

  • 300 g ciastek
  • 100 g rozpuszczonego masła

Krem:

  • 4 żółtka
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (400g)
  • 1 łyżka otartej skórki z limonki
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki ( około 4-5 sztuk)

 

Wykonanie

  • Ciastka zmiksuj razem z masłem.  Wyklej nimi dół i boki formy 24 cm. Dociśnij przy pomocy dna szklanki.
  • Podpiecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
  • Po wyjęciu lekko ją przestudź.
  • Żółtka zmiksuj, dodawaj mleko ciągle miksując. Masa nieco zgęstnieje.
  • Na koniec dodaj sok i skórkę  z limonki. Ponownie zmiksuj.
  • Krem wylej na spód, wyrównaj i piecz przez 15 minut piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Po wystudzeniu włóż ciasto na 3 godziny do lodówki.




Komentarze