Sypana szarlotka - najprostsze ciasto

trójkątny kawałek ciasta z jabłkami
Sypana szarlotka - najprostsze ciasto
 

Sypana szarlotka, to najprostsze ciasto z jabłkami w roli głównej. Smakuje wszystkim, zarówno starszym, jak i młodszym. A na dodatek jest bardzo szybkie i proste do przegotowania. I co ważne, zawsze się udaje! Tu nie ma możliwości, żeby zrobił się  zakalec.

Szarlotkę tę robi się zupełnie inaczej, niż tradycyjne ciasto. Tutaj nic nie musimy zagniatać, ani niczego wałkować. Suche składniki mieszamy w misce, a jabłka i zamrożone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Potem wszystko układamy lub sypiemy warstwami do tortownicy. Podczas pieczenia smaki się wspaniale połączą i powstanie obłędna szarlotka, która można też jeść na ciepło.

Filmik, jak przygotować sypaną szarlotkę znajdziesz też na moim Ig → https://www.instagram.com/p/CzLMy-fMqlO/.

 

Inne ciasta z jabłkami na blogu

Na blogu znajdziesz także inne inspiracje na ciasta z jabłkami w roli głównej:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

    

ciasto z jabłkami i cynamonem


Sypana szarlotka - najprostsze ciasto

Proporcje na tortownicę o śr. 20 cm

Czas przygotowania: 70 minut

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 130 g kaszy manny
  • 130 g trzcinowego cukru 
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 120 g zamrożonego masła


Wykonanie

  • W misce wymieszaj mąkę, proszek, kaszę, sól i cukier. Podziel na 3 części.
  • Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
  • Jeśli masz soczyste jabłka odciśnij je z  soku.
  • Formę natłuść i oprósz tartą bułką.
  • Na dno formy wsyp jedną część sypkich produktów, wyłóż połowę jabłek, posyp cynamonem.
  •  Kolejno wyłóż drugą część sypkich produktów,  następnie drugą część jabłek, posyp cynamonem i przykryj trzecią częścią sypkich produktów.
  • Na wierzch ciasta zetrzyj na tarce zamrożone masło. 
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
  • Wystudź na kratce.


kawałek szatlotki na białym talerzu

Komentarze