Pate z gęsiej wątróbki

jasno brązowa masa na kromce chleba
Pate z gęsiej wątróbki


Pate z gęsiej wątróbki, to przepyszny pasztet, który najlepiej smakuje ze świeżym domowym chlebie na zakwasie lub chrupiącą bagietką. Jest tak banalnie prosty do zrobienia, a smakuje rewelacyjnie. My zajady się nim bez końca.  pate dodać koniak lub burbon, też będzie pysznie. Pamiętaj, że  listopad to czas gęsiny, wtedy jest najsmaczniejsza, i zgodnie z tradycją, najczęściej pojawia się na naszym stole.

Filmik, jak zrobić pate z gęsiej wątróbki znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/CzIoPZzogg2/.

 

Gęsina na blogu

Na blogu znajdziesz również inne przepisy z gęsiną w roli głównej. Zdecydowanie warto, żeby ten pyszny drób pojawiał się w naszym menu właśnie jesienią:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


A jeśli chcesz trochę odpocząć od gotowania, to zajrzyj tutaj → https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2024/05/probna-dieta-pudekowa-w-katowicach-ocen.html

 

kromki chleba posmarowane pasztetem mięsnym

 

Pate z gęsiej wątróbki

Czas wykonania: 40 minut

Składniki:

  • 600 g gęsiej wątróbki
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki gęsiego smalcu
  • 60 ml whisky
  • 2 łyżki kremówki 30%
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

 


Wykonanie

  • Na patelni rozgrzej smalec, włóż wątróbki i smaży do momentu, aż wątróbki się przyrumienią, ale w środku pozostaną lekko różowe. 
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj. 
  • Usmażone wątróbki przełóż do miski, a na patelni usmaż cebulę, do lekkiego zeszklenia. 
  • Następnie do cebuli wrzuć wątróbki, zalej whisky, chwile gotuj. 
  • Wlej kremówkę, dodaj przyprawy.
  • Wszystko przełóż do wysokiej miski, dodaj masło i dokładnie zblenduj. 
  • Następnie masę przełóż do miseczki.
  • Włóż do lodówki na 3 godziny.

 

 

Komentarze