Pieczona gęś z jabłkiem i gruszką - sprawdzony przepis

 

gęś w całosci z zielonymi ziołami
Pieczona gęś z jabłkiem i gruszką - sprawdzony przepis

 

Powoli zbliża się 11 listopada, czyli  Święty Marcin, a także Dzień Niepodległości. Od kilku ten czas kojarzy się nam z tradycją przygotowywania gęsi na świąteczny rodzinny obiad. Kilka dni temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z gęsiną w roli głównej. Podczas warsztatów przygotowaliśmy dziesięć przepisów z gęsiną w roli głównej. Od szefów kuchni specjalizujących się w gęsinie dowiedziałam się również w jaki sposób przygotować gęś idealną. I tą wiedzą chcę się dziś podzielić z Tobą.

Pieczona gęś z jabłkiem i gruszką to bez wątpienia sprawdzony przepis na wspaniale przygotowaną gęsinę. Gęsina na Świętego Marcina! I niech tradycji stanie się zadość.

Gęsina na blogu

Na blogu znajdziesz też inne przepisy z gęsiną w roli głównej. Zdecydowanie warto, żeby ten pyszny drób pojawiał się w naszym menu


rumiana gęś upieczona w całości

 

Jak upiec idealną gęś?

Jeśli będziesz przestrzegać tych kilku zasad wymienionych poniżej, sukces murowany!

  • Jeśli kupisz zamrożoną gęś, rozmrażaj ją przez dwa dni w chłodnym miejscu, np. w lodówce.
  • Jeśli kupujesz mięso w markecie lub w sklepie, gęsi nie musisz już myć, ani płukać.
  • Zawsze odcinaj skrzydła, po upieczeniu będą bardzo suche i przypieczone 
  • Nie nacieraj gęsi z zewnątrz żadnymi przyprawami - oprócz soli - ani ziołami dlatego, że przypalą się ona podczas pieczenia i mogą być gorzkie
  • Na 1 kilogram mięsa użyj stołowej łyżki soli.
  • Do środka gęsi włóż owoce i zioła, mięso wspaniale przejdzie ich aromatem
  • Gęś piecz zawsze w naczyniu żaroodporny, żeliwnym lub w garnku rzymskim. Para, która się wytwarza podczas pieczenia idealnie nawilży mięso.
  • Nie otwieraj piekarnika ani naczynia w którym się piecze mięso. Para zniknie, a mięso po upieczeniu będzie suche.
  • Mit o polewaniu mięsa wytopionym podczas pieczenia tłuszczem w tym przypadku się nie sprawdza, gęś jest bardzo tłusta i po prostu nie ma takiej potrzeby.
  • Nie nakłuwaj mięsa, aby sprawdzić czy się upiekło, pozbywasz go w ten sposób soków.
  • Jak obliczyć czas pieczenia? Na każdy kilogram gęsi potrzebujesz 40 minut w 180 stopniach C.
  • Im niższa temperatura, tym dłuższy czas pieczenia. Jeśli pieczesz w 160 stopniach C, potrzebujesz jednej godziny na kilogram mięsa.
  • I jeszcze na koniec, nie marnuj żadnej części gęsi! Podroby, skrzydła, szyję i łapki zamroź, będą idealne na rosół. Z tuszki wytnij tłuszcz i stop go na patelni na małym ogniu. Przelej do słoika i trzymaj w lodówce, nie ma lepszego tłuszczu do smażenia.

Moją gęś upiekłam z dodatkiem jabłek, gruszek i jednej sporej pigwy, to pyszne sezonowe połączenie i serdecznie Ci je polecam.


gęś na drewnianej desce

Pieczona gęś z jabłkiem i gruszką - sprawdzony przepis

Czas przygotowania: 4 godziny + czas marynowania

Składniki:

  • świeża gęś (moja ważyła 3,5 kg po odcięciu skrzydeł i szyi)
  • 3,5 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • duża cebula 
  • 300 g kwaśnych jabłek
  • 3 małe gruszki
  • 1 pigwa - opcjonalnie
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • suszony tymianek

Do puree owocowego:

  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Z gęsi usuń skrzydła - natnij skórę i wyłam kość. Odetnij szyję. Wytnij nadmiar tłuszczu.
  • Tuszkę natrzyj solą, włóż do naczynia w którym będzie pieczona i schowaj do lodówki na 24 godziny.
  • Owoce umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • Wszystko wrzuć do miski, dodaj przyprawy i wymieszaj.
  • Farszem napełnij gęś, skórę zepnij wykałaczkami.
  • Piekarnik nagrzej do 160 stopni C.
  • Gęś włóż z powrotem do naczynia i piecz przez 3,5 godziny.
  • Następnie pieczoną tuszkę podziel na ćwiartki, wyjmij upieczone owoce, przełóż do miski. Zblenduj je z dodatkiem wina i przypraw. Mus podaj jako dodatek do mięsa.
  • Na koniec pamiętaj aby zlać wytopiony podczas pieczenia tłuszcz do słoika.


Gęs pieczona z owocami w piekarnku


Komentarze

  1. Bardzo fajnie opisałaś cały proces przygotowania mięsa do pieczenia oraz samo pieczenie. Ważne wskazówki i przepis obłednie smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gąską wygada smakowicie pycha

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz