Makaron z kurczakiem i pieczarkami

makaron z pomidorkami w białej misce
Makaron z kurczakiem i pieczarkami

 

Szybki obiad w dosłownie 20 minut? Oj taaak, czasami nie chce mi się stać przy przysłowiowych garach zbyt długo i w związku z tym wtedy wpada na obiad makaron z kurczakiem i jakimś sosem.  Tym razem był to sos zero waste, czyli przegląd lodówki 😀. Co w niej znalazłam? Np. resztkę mascarpone, która została z ciasta, resztę pieczarek, które czekały na swój czas, listki szpinaku i również suszone pomidory w oliwie, które idealnie tu pasowały. 

Jeśli w swojej lodówce masz różne produkty, nawet w niewielkich ilościach, staraj się je łączyć w daniach, tak, żeby nic się nie marnowało. Powiem Ci, że często wychodzą z tego mega pyszne potrawy.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami wyszedł rewelacyjny i starczył nam na dwa obiady. Drugiego dnia podgrzałam go na małym ogniu na patelni dodając do niego nieco wody. Ponadto można do niego również dodać trochę śmietany 30% lub bulionu.

A po więcej inspiracji zapraszam Cię na mój profil na Ig → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/, kliknij i zaobserwuj mnie 💓.

 


Makaron w sosie z mięsem i szpinakiem


Makaron z kurczakiem i pieczarkami

Czas przegotowania: 20 minut
Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka 
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 100 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 150 g mascarpone
  • kilka suszonych pomidorów
  • garść liści szpinaku
  • kilka koktajlowych pomidorków
  • olej do smażenia
  • 250 g makaronu, u mnie rurki

Wykonanie

 
  • Mięso pokrój w paski, posól i popieprz.
  • Cebulę i czosnek pokrój drobno, zeszklij na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj mięso i smaż przez 2-3 minuty.
  • Pieczarki pokrój w plasterki, suszone pomidory w paski.
  • Następnie do mięsa dodaj pieczarki, suszone pomidory, mascarpone i szklankę wody. Dokładnie wymieszaj, dodaj przyprawy i gotuj ma małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
  • W międzyczasie ugotuj makaron, zostawiając kilka łyżek wody z gotowania.
  • Na koniec dodaj szpinak,  pokrojone na ćwiartki pomidorki i ugotowany gorący makaron. 
  • Gdyby było za mało sosu dodaj wodę z makaronu.
  • Wszystko wymieszaj, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz do smaku. Od razu podawaj.


makron rurki z kawałkami mięaa i pomidorami

Komentarze