Krupnik na gęsinie

Krupnik na gęsinie


Krupnik na gęsinie koniecznie musi się pojawić na naszych stołach w listopadzie. A dlaczego? Ponieważ mamy takie piękne polskie przysłowie: najlepsza gęsina na świętego Marcina. A wynika ono z tego, że swego czasu gęsi rosły sobie na wsi od wiosny i jesienią osiągały odpowiednią wagę, a mięso najlepszy smak. 

Marcin obchodzi swoje imieniny 11 listopada, więc właśnie w tym okresie najczęściej delektujemy się jej pysznym mięsem. I choć gęś jest najbardziej kaloryczna spośród drobiu, to warto ją jeść, ponieważ zawiera dużo pełnowartościowego białka i kwasów jedno- i wielonasyconych.

Od kilku promowany jest powrót gęsiny na polskie stoły. Bardzo mnie to cieszy, bo mięso gęsi jest zdrowe i bardzo smaczne. Najsmaczniejsza jest gęś kołudzka, zwana też owsianą. Jest karmiona prawie wyłącznie  zielonymi paszami, a przez ostatnie trzy tygodnie podaje jej się tylko owies. Warto też podkreślić, że gęsi nie są ptakami nadającymi się do chowu przemysłowego, więc nie są karmione antybiotykami, ani preparatami przyspieszającymi wzrost.

Filmik, jak zrobić krupnik na gęsinie znajdziesz na miom Ig → https://www.instagram.com/p/CzGF_L9slyf/.

 

Gęsina na blogu

Na blogu znajdziesz też inne przepisy z gęsiną w roli głównej. Zdecydowanie warto, żeby ten pyszny drób pojawiał się w naszym menu

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

 

 

Krupnik na gęsinie

Czas przygotowania: 120 minut

Składniki:

  • 1 korpus gęsi
  • 2 skrzydła gęsi
  • podroby gęsi
  • 1,5 litra zimnej wody
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • 1 por
  • garść suszonych grzybów 
  • 5 ziarnek ziela angielskiego 
  • 5 listków laurowych
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 500 g ziemniaków
  • 125 g kaszy mazurskiej 
  • sól
  • mielony pieprz
  • natka pietruszki do posypania

 

Wykonanie

  • Wszystkie części gęsi włóż do dużego garnka. 
  • Włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki.
  • Wlej zimną wodę, wrzuć przyprawy i suszone grzyby.
  • Zupę gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez godzinę.
  • Po tym czasie wyjmij z niej warzywa i kawałki gęsi. Odstaw w chłodne miejsce, a gdy tłuszcz na wierzchu zupy się zetnie, zdejmij go.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do zupy, wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
  • W międzyczasie 3 marchewki, pietruszkę i kawałek selera, które zostały wyjęte z zupy, pokrój w kostkę.
  • Kości obierz z mięsa, podroby pokrój w kostkę, wszystko wrzuć do zupy.
  • Krupnik posól i popieprz.
  • Przed podaniem posyp posiekaną natką.


Komentarze