Misiankowa szarlotka, czyli jabłecznik z całymi jabłkami


brązowe ciasto z połowkami jabłek
Misiankowa szarlotka, czyli jabłecznik z  całymi jabłkami
   
Zapraszam na pyszną jesienną szarlotkę. Jej nazwa została zaczerpnięta od imienia właścicielki malutkiej kawiarni - cukierni, która mieści się w Warszawie w Parku Skaryszewskim. Szarlotka jest bardzo prosta w przygotowaniu, najlepsza zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze letnia.

Inspiracja tutaj.

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.

 
 
 

Misiankowa szarlotka, czyli jabłecznik z  całymi jabłkami 

Czas przygotowania: 200 minut

Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 180 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 białko do posmarowania ciasta
Farsz:
  • 1 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier puder



Wykonanie

  • Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i sól. 
  • Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części.
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. 
  • Jedną część ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dno i i boki tortownicy. 
  • Malujemy białkiem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15 minut.
  • Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy gniazdka nasienne.
  • Tortownicę wyjmujemy z piekarnika, na podpieczonym cieście ściśle układamy połówki jabłek wycięciami do dołu i posypujemy cynamonem. 
  • Drugą cześć ciasta wałkujemy i przykrywamy nią jabłka. 
  • Malujemy białkiem i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 stopni.
 






Komentarze