Misiankowa szarlotka, czyli jabłecznik z całymi jabłkami

ciasto-z-jablkami

Zapraszam na pyszną jesienną szarlotkę. Jej nazwa została zaczerpnięta od imienia właścicielki malutkiej kawiarni - cukierni, która mieści się w Warszawie w Parku Skaryszewskim. Szarlotka jest bardzo prosta w przygotowaniu, najlepsza zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze letnia.
 Inspiracja tutaj.




Misiankowa szarlotka, czyli jabłecznik z  całymi jabłkami 
Czas przygotowania: 200 minut

Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 180 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 białko do posmarowania ciasta
Farsz:
  • 1 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier puder


Wykonanie:
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i sól. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dno i i boki tortownicy. Malujemy białkiem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15 minut.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy gniazdka nasienne.
Tortownicę wyjmujemy z piekarnika, na podpieczonym cieście ściśle układamy połówki jabłek wycięciami do dołu i posypujemy cynamonem. Drugą cześć ciasta wałkujemy i przykrywamy nim jabłka. Malujemy białkiem i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 stopni.
Szarlotkę podajemy posypaną cukrem pudrem.

Komentarze