10/28/2018

Owsiana szarlotka z antonówką i orzechami

ciasto-z-jablkami-i-jesienne-liscie-i-orzechy

Skoro za oknami jesień, to na naszym stole koniecznie musi się pojawić to ciasto, czyli szarlotka. Dziś nie będzie to taki klasyczny jabłecznik, tylko owsiana szarlotka z antonówką i orzechami. Wpadły mi w ręce owsiane otręby, więc je zmiksowałam i w ten sposób uzyskałam mąkę owsianą. W spiżarni mam zawsze antonówki ( jak je przygotować ? przepis znajdziecie tutaj -  kliknij), W identyczny sposób możecie też przygotować inne odmiany jabłek przeznaczonych do zrobienia jabłecznika. Będą pyszne i aromatyczne!
Powiem Wam, że ta szarlotka wyszła przepyszna, zniknęła cała w dosłownie chwilę, kiedy była jeszcze ciepła. Następnym razem na pewno przygotuję ją z podwójnej porcji!



Owsiana szarlotka z antonówką i orzechami
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki
Ciasto:

  • 100 g owsianych otrębów
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Masa jabłkowa

  • 600 g antonówek na zimę
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżeczka cynamonu






Wykonanie:
Owsiane otręby dokładnie miksujemy w blenderze. W ten sposób uzyskamy owsianą mąkę.
Ze składników na ciasto szybko zagniatamy ciasto (ja używam to tego robota), formujemy kulę, którą dzielimy 1/3 i 2/3. Następnie każdą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno tortownicy o średnicy 22 cm. Lekko wywijamy brzegi ciasta do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż leciutko się zarumieni, trwa to około 20 minut.
Podpieczone ciasto posypujemy tartą bułką, i wykładamy jabłka ze słoika, posypujemy orzechami i cynamonem.
Tortownicę chowamy do lodówki i wyjmujemy z niej drugą część ciasta, które wałkujemy i kroimy w paski przy pomocy specjalnego radełka. Ciasto można też pokroić zwykłym nożem. Paski układamy na jabłkach. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć dekoracyjne elementy, ja akurat użyłam foremek w kształcie liści.
Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: