12/14/2016

Syrop korzenny

syrop-w-szklanej-butelce-na-swiatecznej-dekoracji

Syrop korzenny kojarzy mi się z grudniem i oczywiście ze świętami ! Przepięknie pachnie już na etapie jego przygotowywania, aromat korzennych przypraw rozchodzi się wtedy po całym domu. Wtedy już wiemy, że Boże Narodzenie nadchodzi wielkimi krokami. Syrop będzie doskonałą bazą do zrobienia likieru korzennego, a także aromatycznym dodatkiem do kawy, herbaty, różnych deserów czy też pieczonego drobiu. Przygotujcie go koniecznie 😊.

szklana-butelka-z-syropem-i-swiateczne-ozdoby

 Syrop korzenny
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
  • 350 ml wody
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 8 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 4 strączków kardamonu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 5 plasterków świeżego imbiru
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 1 malutka gałka muszkatołowa 

Wykonanie:
Strączki kardamonu delikatnie rozgniatamy. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki, pomału doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Odstawimy do całkowitego wystudzenia, następnie przecedzamy i przelewamy do czystego słoiczka. Przechowujemy w lodówce,


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Czy można dodać kardamon i gałkę mielone???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście. Wtedy tylko na dnie pojawi się nam lekki "przyprawowy" osad :-).

      Usuń