5/25/2017

Szakszuka ze szpinakiem

danie-na-patelni-widok-z-gory

Kiedyś szpinak był moim wrogiem, całe szczęście te czasy dawno już minęły i dziś mogę go jeść łyżkami. Do historii przeszły już papki, którymi nas raczono w dzieciństwie 😎. Dzisiaj szpinak jemy na surowo, blanszowany, smażony i duszony. Jest pyszny, zdrowy i można go dodawać do wielu, wielu dań. Dziś na blogu szakszuka ze szpinakiem i ziemniakami: smakowita i sycąca. Może być pożywnym śniadaniem lub lunchem.
Zapraszam i życzę smacznego !

Parę słów o szpinaku
Swego czasu szpinak kojarzył mi się z mało apetyczną papką wciskaną przez rodziców prawie siłą do ust: jedz, bo szpinak jest bardzo zdrowy ! Też tak mieliście, że szpinak był zmorą waszego dzieciństwa? 😀. Niestety wtedy szpinak nie był dostępny w postaci świeżych listków - na marginesie nie wiedzieć czemu. I muszę przyznać, że to zielone warzywko na długo wykreśliłam z mojego jadłospisu. Wróciłam do niego w dorosłym życiu, ale moich dzieci nie zmuszałam nigdy do jego jedzenia. 
Dziś szpinak wrócił do łask i jemy go w różnych postaciach.
Dlaczego warto po niego sięgać ? Przede wszystkim szpinak ma właściwości antynowotworowe, ponieważ zawiera antyutleniacze, czyli witaminę C, luteinę i Beta-karoten. Jest bogatym źródłem magnezu, który ma wpływ na nasz układ nerwowy, więc niweluje poziom stresu i nerwowości w organizmie. Te zielone listki zawierają także dużą ilość błonnika, co jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego. O jego jedzeniu powinny też pamiętać przyszłe mamy, bo posiada sporą ilość kwasu foliowego. I jak każde zielone warzywo jest oczywiście niskokaloryczny.
Należy jednak zwrócić uwagę na to, że szpinak zawiera szczawiany, czyli kwas szczawiowy, który zwiększa ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Powinny go więc unikać osoby mające problemy z nerkami. 

Wartości odżywcze w 100 g
  • Kalorie (wartość energetyczna)  23 kcal / 96 kJ
  • Białko 2,86 g
  • Tłuszcz ogółem   0,39 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone  0,063 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,010 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone  0,165 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-3  0,138 g
  • Węglowodany 3,63 g
  • Błonnik pokarmowy  2,2 g
  • Witamina A   9377 I.U.
  • Witamina E    2,03 mg
  • Witamina K   482,9 µg
  • Witamina C  28,1 mg
  • Witamina B1 0,078 mg
  • Witamina B2  0,189 mg
  • Witamina B3 (PP) 0,724 mg
  • Witamina B6  0,195 mg
  • Kwas foliowy 194 µg
  • Kwas pantotenowy  0,065 mg
  • Wapń  99 mg
  • Żelazo  2,71 mg
  • Magnez   79 mg
  • Fosfor  49 mg
  • Potas   558 mg
  • Sód   79 mg
  • Cynk  0,53 mg
  • Miedź 0,13 mg
  • Mangan  0,90 mg
  • Selen 1 µg
  • Fitosterole  9 mg

Do   czego możemy wykorzystać szpinak ?
Spożywamy go i na surowo - w sałatkach, w postaci różnych past, pesto czy też koktajli i po obróbce termicznej. Możemy z niego przyrządzać zupy,  dodawać do wytrawnych tart, do smażonych dań, do omletów..., naprawdę możliwości jest niezliczona ilość.

Oto garść moich propozycji:
Frittata ze szpinakiem
Wiosenny detox, czyli zielony koktajl
Szpinakowy koktajl z ananasem

-------------------------------------------------------------
Szakszuka ze szpinakiem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:

  • 200 g mrożonego szpinaku Poltino
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 duże wiejskie jaja
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ziarenek kuminu
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • natka do posypania
 



Wykonanie:
Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i podgrzewamy go, aż się rozmrozi i odparuje z niego woda. Solimy go i pieprzymy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej kumin, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Dodajemy następnie cebulę, smażymy, aż cebula będzie lekko szklista. Teraz dodajemy pomidory i sól. Smażymy bez przykrycia, aż pomidory lekko odparują. W pomidorach robimy dwa zagłębienia, wkładamy w nie szpinak. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, układamy je na pomidorach. W pomidorach robimy dwa wgłębienia i w każde wbijamy po jajku. Teraz na małym ogniu dusimy wszystko razem (można pod przykryciem), aż białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze miękkie. Posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki i od razu podajemy.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: