12/03/2014

Tarta ze szpinakiem i ricottą


 Dziś nie będzie świątecznie :-). Dziś będzie pomysł na obiad lub ciepłą kolacje z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Jak pisałam już poprzednio, z reguły zawsze mam  w lodówce, tak na wszelki wypadek, opakowanie tego ciasta. Na szybko możemy coś z niego wyczarować, przy użyciu dosłownie 2-3 składników. Dziś w ruch poszedł szpinak, ricotta i feta. Tarta jest bardzo sycąca, więc doskonale zastąpi nam obiad. Szczerze powiedziawszy po zjedzeniu porządnego kawałka tarty byłam najedzona. 


Tarta ze szpinakiem i ricottą

Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g ricotty
  • 450 g mrożonych liści szpinaku
  • 120 g sera feta
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • pieprz





Wykonanie:
Szpinak wrzucamy na patelnię, rozmrażamy go na małym ogniu i odparowujemy z nadmiaru wody. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem, dodajemy ricottę i mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki odkładamy na 5 minut, żeby się ociepliło.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczoną formę o średnicy 25 cm i wywijamy brzegi do góry. Nadmiar ciasta odcinamy, wykorzystamy je później do zrobienia kratki na wierzchu tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut. Wykładamy na nie masę szpinakową i układamy pokrojoną w kostkę fetę. Przy pomocy radełka lub noża z pozostałego ciasta kroimy paski i układamy na wierzchu. Ciasto malujemy mlekiem i pieczemy około 40 minut, do zrumienienia.


Print Friendly and PDF

4 komentarze: