Marynowany surowy łosoś w przyprawach


kawałki łososia w słoiku z przyprawami
Marynowany surowy łosoś w przyprawach


Marynowany łosoś, to obok śledzia przystawka, której nie może zabraknąć na naszym Wigilijnym stole. Zagościł w naszym menu już parę lat temu i nieustająco jest jednym z jego hitów. Ten łosoś jest niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Można go przygotować parę dni wcześniej, bez problemu przetrwa w lodówce około tygodnia.

Danie jest łatwe w przygotowaniu, a jego smak z pewnością zachwyci Waszych gości, a na blogu jest też wersja → marynowanego łososia z tymiankiem.




 

Marynowany surowy łosoś w przyprawach

Proporcje dla 6 osób
Całkowity czas przygotowania: marynowanie 74 godziny, przygotowanie 30 minut
Składniki:
  • 700 g świeżego łososia
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki soli
  • 100 g cebuli
  • ½ litra oleju 
  • 6 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnkach




Wykonanie

  • Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól i dokładnie mieszamy, aż sól się całkowicie rozpuści. Łososia kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm, zalewamy go solanką, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. 
  • Po tym czasie łososia dokładnie odcedzamy.
  • Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem  i studzimy.
  • Do szklanego słoja wkładamy warstwami kawałki łososia, cebulę i przyprawy. Zalewamy olejem, tak aby wszystkie produkty były nim przykryte. 
  • Słój odstawiamy do lodówki na co najmniej 48 godzin. Po tym czasie łososia przekładamy do salaterki, w którym będzie serwowany. 
  • Układamy na nim cebulę i część przypraw. 

kawałi surowej ryby w oleju


 
 
 

Komentarze

  1. Brzmi przepysznie, z pewnoscia zrobie na wigilie....dziekuje za super przepis! Buziole!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgoś, jestem pewna, że Wam posmakuje. Buziaki :)

      Usuń
    2. A ten przepis to nie robi się na occie winnym a nie na solance ?

      Usuń
    3. Robi się go tak jak jest podane w przepisie. Tam nie ma octu

      Usuń
  2. takiego łososia nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj, jak dla mnie jest genialny :-).

      Usuń
  3. Agatko a jakby go tak jeszcze octem lekko skropić to byłoby oki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lucynko, optowałabym raczej za cytryną. Jak dla mnie ocet jest za mocny, ale to tylko kwestia gustu :-).

      Usuń
  4. Zrobiłam, pożarłam i zrobię następna porcję dzięki Agata .
    Jeśli masz życzenie zapraszam do mnie na Twojego łososia: http://doowa.blogspot.com/2014/12/marynowany-surowy-osos.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, bardzo się cieszę, że Tobie też przypadł do gustu :-).

      Usuń
  5. Pamiętam spróbowałam go jakoś w 2012 i od tamtej pory często robię go w domu jest genialny!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile wcześniej można przygotować takiego łososia? Chciałabym na wigilie ale przygotować wcześniej .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie można już zrobić w niedzielę czy poniedziałek. Smacznego!

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedz:))).Jakie jeszcze pyszności poleciłabyś na Święta?

      Usuń
    3. Zerknij proszę do kategorii na górze, w pierwszej zakładce jest Boże Narodzenie, mam nadzieję, że tam znajdziesz jakąś inspiracje :).

      Usuń
  7. Czy pstrą łososiowy też się nada do tej potrawy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Słoik na czas stania w lodówce musi być zakręcony ? Czy nie ?:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak ☺.Jeśli słoik nie będzie przykryty cała lodówka będzie pachnieć łososiem 😁.

      Usuń
  9. Jakiego oleju najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam rzepakowego, ponieważ jest neutralny w smaku.

      Usuń
  10. Jakiego oleju najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ile może stać taki łosoś w lodowce? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Proszę wybaczyć ignorancję ale to jest danie z surowym łososiem bez żadnej obróbki cieplnej? Czy może być wędzony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie tak: to jest surowy łosoś. W podobny sposób robimy śledzia, też jest surowy.
      Nie, wędzony łosoś ma inny smak i zapach. Do tego przepisu używamy tylko i wyłącznie surowej ryby.
      Serdecznie polecam, niebo w gębie :)

      Usuń
  13. Wodę trzeba zagrzać z solą

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz