Łosoś marynowany z tymiankiem



Dziś zapraszam Was po kolejny przepis, który wspaniale urozmaici Wasze świąteczne menu. Na blogu jest już przepis na marynowanego surowego łososia w przyprawach, który jest prawdziwym hitem i co roku przygotowujecie go na potęgę. W tym roku proponuję Wam małą odmianę tego przepisu i zachęcam Was tym razem do dodania do marynowanego łososia kilku gałązek świeżego tymianku. Tymianek idealnie podkreśli delikatny smak marynowanego w oleju surowego łososia.


kawalki-ryby-w-sloiku-z-plynem-i-ziolami
Łosoś marynowany z tymiankiem



Łosoś marynowany z tymiankiem

Całkowity czas przygotowania: marynowanie 74 godziny, przygotowanie 30 minut
Składniki:
  • 700 g świeżego łososia
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki soli
  • 100 g czerwonej cebuli
  • ½ litra oleju 
  • 6 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnkach
  • kilka gałązek świeżego tymianku



Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól i dokładnie mieszamy, aż sól się całkowicie rozpuści. Łososia kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm, zalewamy go solanką, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie łososia dokładnie odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem  i studzimy.
Do szklanego słoja wkładamy warstwami kawałki łososia, cebulę i przyprawy. Zalewamy olejem, tak aby wszystkie produkty były nim przykryte. Słój odstawiamy do lodówki na co najmniej 48 godzin. Po tym czasie łososia przekładamy do salaterki, w którym będzie serwowany. Układamy na nim cebulę, tymianek i część przypraw. 
 




Komentarze