12/17/2020

Piernik last minute z kremem grysikowym

brazowe-ciasto-z-bialym-kremem

Kto nie zdążył nastawić ciasta na piernik dojrzewający? Nic straconego moi Mili, bo mam dziś dla Was pyszny przepis na piernik last minute dla spóźnialskich. Spokojnie możecie upiec to ciasto dosłownie na ostatnią chwilę, a potem przełożyć pysznym kremem na bazie kaszy manny i gotowe! Oczywiście można go też nie przekładać tylko polać lukrem lub polewą czekoladową.
 
Piernik last minute z kremem grysikowym robi się bardzo szybko i prosto, serdecznie go Wam polecam na świąteczny stół.
 




Piernik last minute z kremem grysikowym
Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje na foremkę 12 x 30 cm
Składniki
Piernik:
  • 125 g masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 220 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki powideł
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 szklanki mąki pszennej

Masa grysikowa:

  • 250 ml mleka
  • 3 czubate łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki miękkiego masła
Dodatkowo:
  • mieszanka orzechów do dekoracji



Wykonanie:
W rondelku umieszczamy masło, cukier, miód i kakao. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się masła. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przekładamy do większej miski. Dodajemy mleko, powidła i mieszamy, aż składniki się połączą, po czym dodajemy po jajku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 
Mąkę przesiewamy wraz z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika. Teraz wsypujemy suche składniki i ponownie wszystko dokładnie mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w pierniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy przez 5 minut w  formie, po czym przekładamy na kratkę.
Gdy ciasto wystygnie możemy szykować krem.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i kaszę. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż do zagotowania, po czym gotujemy przez 2-3 minuty na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce zimnej masy, cały czas miksując.
Piernik przecinamy na pół wzdłuż, smarujemy go połową masy, przykrywamy odciętą częścią, delikatnie dociskamy. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy orzechami i odstawiamy w chłodne miejsce na 30-60 minut.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza