Cytrynowe ciasteczka świąteczne z lukrem

ciastak-z-lukrem-widok-z-gory

 

Dzisiaj zapraszam Was po kolejne świąteczne inspiracje. Tym razem są to kruche ciasteczka mocno pachnące cytryną. Będą idealne na bożonarodzeniowy stół, jako urozmaicenie dla klasycznych pierniczków.

Cytrynowe ciasteczka świąteczne z lukrem są bajecznie proste do zrobienia. Do wykrawania ciasta użyjcie Waszych ulubionych foremek, a potem polukrujcie je i ozdóbcie różnego kształtu cukrowymi posypkami.


Cytrynowe ciasteczka świąteczne



Cytrynowe ciasteczka
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania

Składniki:
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła

Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki soku z cytryny
  •  posypka

 


Wykonanie:
Zimne masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, formując je w kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć grubość ok. 3 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy z niego gwiazdki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka powinny się delikatnie zezłocić. Po upieczeniu studzimy je na kratce.
Gdy ciastka całkowicie wystygną, szykujemy lukier. W szklance mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Lukier powinien być gęsty, jeśli będzie za rzadki dodajemy nieco więcej cukru. Gotowym lukrem polewamy ciasteczka i posypujemy posypką.
 





Komentarze