Marynowany surowy łosoś w przyprawach


kawałki łososia w słoiku z przyprawami
Marynowany surowy łosoś w przyprawach


Marynowany łosoś, to obok śledzia przystawka, której nie może zabraknąć na naszym Wigilijnym stole. Zagościł w naszym menu już parę lat temu i nieustająco jest jednym z jego hitów. Ten łosoś jest niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Można go przygotować parę dni wcześniej, bez problemu przetrwa w lodówce około tygodnia.

Danie jest łatwe w przygotowaniu, a jego smak z pewnością zachwyci Waszych gości, a na blogu jest też wersja → marynowanego łososia z tymiankiem.




 

Marynowany surowy łosoś w przyprawach

Proporcje dla 6 osób
Całkowity czas przygotowania: marynowanie 74 godziny, przygotowanie 30 minut
Składniki:
  • 700 g świeżego łososia
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki soli
  • 100 g cebuli
  • ½ litra oleju 
  • 6 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnkach




Wykonanie

  • Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól i dokładnie mieszamy, aż sól się całkowicie rozpuści. Łososia kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm, zalewamy go solanką, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. 
  • Po tym czasie łososia dokładnie odcedzamy.
  • Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem  i studzimy.
  • Do szklanego słoja wkładamy warstwami kawałki łososia, cebulę i przyprawy. Zalewamy olejem, tak aby wszystkie produkty były nim przykryte. 
  • Słój odstawiamy do lodówki na co najmniej 48 godzin. Po tym czasie łososia przekładamy do salaterki, w którym będzie serwowany. 
  • Układamy na nim cebulę i część przypraw. 

kawałi surowej ryby w oleju


 
 
 

Komentarze

  1. Brzmi przepysznie, z pewnoscia zrobie na wigilie....dziekuje za super przepis! Buziole!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgoś, jestem pewna, że Wam posmakuje. Buziaki :)

      Usuń
    2. A ten przepis to nie robi się na occie winnym a nie na solance ?

      Usuń
    3. Robi się go tak jak jest podane w przepisie. Tam nie ma octu

      Usuń
  2. takiego łososia nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj, jak dla mnie jest genialny :-).

      Usuń
  3. Agatko a jakby go tak jeszcze octem lekko skropić to byłoby oki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lucynko, optowałabym raczej za cytryną. Jak dla mnie ocet jest za mocny, ale to tylko kwestia gustu :-).

      Usuń
  4. Zrobiłam, pożarłam i zrobię następna porcję dzięki Agata .
    Jeśli masz życzenie zapraszam do mnie na Twojego łososia: http://doowa.blogspot.com/2014/12/marynowany-surowy-osos.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, bardzo się cieszę, że Tobie też przypadł do gustu :-).

      Usuń
  5. Pamiętam spróbowałam go jakoś w 2012 i od tamtej pory często robię go w domu jest genialny!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile wcześniej można przygotować takiego łososia? Chciałabym na wigilie ale przygotować wcześniej .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie można już zrobić w niedzielę czy poniedziałek. Smacznego!

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedz:))).Jakie jeszcze pyszności poleciłabyś na Święta?

      Usuń
    3. Zerknij proszę do kategorii na górze, w pierwszej zakładce jest Boże Narodzenie, mam nadzieję, że tam znajdziesz jakąś inspiracje :).

      Usuń
  7. Czy pstrą łososiowy też się nada do tej potrawy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Słoik na czas stania w lodówce musi być zakręcony ? Czy nie ?:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak ☺.Jeśli słoik nie będzie przykryty cała lodówka będzie pachnieć łososiem 😁.

      Usuń
  9. Jakiego oleju najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam rzepakowego, ponieważ jest neutralny w smaku.

      Usuń
  10. Jakiego oleju najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ile może stać taki łosoś w lodowce? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Proszę wybaczyć ignorancję ale to jest danie z surowym łososiem bez żadnej obróbki cieplnej? Czy może być wędzony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie tak: to jest surowy łosoś. W podobny sposób robimy śledzia, też jest surowy.
      Nie, wędzony łosoś ma inny smak i zapach. Do tego przepisu używamy tylko i wyłącznie surowej ryby.
      Serdecznie polecam, niebo w gębie :)

      Usuń
  13. Wodę trzeba zagrzać z solą

    OdpowiedzUsuń
  14. A czy inną rybę też można tak zrobić np.dorsza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, bo dorsza też można jeść na surowo. Ja do tej pory jeszcze nie robiłam tak dorsza, ale może pora spróbować :)

      Usuń

Prześlij komentarz