6/16/2016

Zakręcone bułeczki ze szpinakiem


Na straganach targowych, w sklepach, pojawił się młody szpinak. To najlepszy moment, żeby go wykorzystać w kuchni ! Możemy to zrobić na różne sposoby, natomiast dziś zapraszam Was na pyszne i puszyste zakręcone bułeczki ze szpinakiem. Pamiętajcie, że szpinak lubi dużą ilość czosnku, inaczej będzie trochę mdły.
Na blogu znajdziecie też: 
Koniecznie wypróbujcie tez pyszny i zdrowy zielony koktajl. Jest boski !




Zakręcone bułeczki ze szpinakiem
Czas przygotowania: 3 godziny
Proporcje na 12 szt
Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 3,5 g suchych drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 250 ml letniego mleka 
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko do pomalowania ciasta
Farsz:

  • 400 g mrożonego szpinaku (brykietu)
  • 100 g sera feta
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz




Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, dodajemy masło i zaczyn. Przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie i lśniące ciasto. 
Ciasto dzielimy na 12 części, formujemy z nich kulki, przykrywamy je i czekamy 30 minut.
W międzyczasie zamrożony szpinak wsypujemy na patelnię i odparowujemy na małym ogniu. Dodajemy podsmażony czosnek, oliwę, solimy i pieprzymy i chwile przesmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez i mieszamy ze szpinakiem.
Po upływie 30 minut każdą kulkę wałkujemy na pasek o dł. około 20 cm. Na pasku układamy farsz i rolujemy ciasto. 
Bułeczki wkładamy do formy na muffiny, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 
Każdą bułeczkę malujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 20 minut.
Studzimy na kratce.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz