4/01/2016

Wiosenny detox, czyli zielony koktajl

zielony-koktajl-w-butelce

Wiosna zapukała już do naszych okien i jak zwykle z jej nadejściem chce nam się czegoś zielonego i zdrowego. Zapraszam więc Was dziś wiosenny detox, czyli zielony koktajl przygotowany na bazie szpinaku z dodatkiem imbiru, siemienia lnianego i cytryny.  Każdy z tych składników ma zbawienny wpływ na nasz organizm i posiada mało kalorii. Szpinak, ponieważ zawiera mnóstwo żelaza, a także wapnia, potasu i witamin; jest bogaty w antyoksydanty. Imbir pobudza wydzielanie soków w żołądku, przez co wspomaga i przyspiesza trawienie, posiada właściwości przeciwzapalne. Cytryna jest bogata w witaminę C i rutynę, pobudza soki trawienne, przyśpiesza oczyszczanie organizmu i wzmacnia odporność. I na koniec siemię lniane, które zawiera rozpuszczalny błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, witaminę E i sole mineralne.
Pijmy więc na zdrowie !




Wiosenny detox, czyli zielony koktajl
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1 szklanka listków szpinaku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
Wodę wlewamy do kielicha blendera, dodajemy listki szpinaku i siemię lniane. Imbir obieramy łyżeczką i kroimy w kostkę, dorzucamy do blendera. Wszystko dokładnie blendujemy, a na koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy i od razu pijemy.



Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Ja też stosuje taki zielony detoks :) Fajny pomysł :) Zapraszam do mnie na bloga po inne "zielone przepisy"!
    www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Śwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń