9/11/2013

Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym


Lubię mieć  pod ręką gotowe ciasto francuskie ! Szczerze powiedziawszy nie mam odwagi zrobić go sama... Może kiedyś do tego jeszcze dojrzeję :-)
Posiadając takiego gotowca  w lodówce można wtedy na szybko zrobić ciepłą przekąskę albo słodkie kąski. Ciasto francuskie to cudowny wynalazek, który przyjmie każde nadzienie.
Tym razem padło na wypiek wytrawny, czyli tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno !

Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • 150 sera pleśniowego
  • 200 g śmietany 18%
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1 spora cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • niecała łyżeczka gałki muszkatołowej
  • parę gałązek świeżego tymianku
  • parę gałązek świeżego estragonu
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Szpinak myjemy, osuszamy i usuwamy łodyżki. Delikatnie blanszujemy na patelni lub na parze.
Na drugiej patelni na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w talarki.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek, śmietanę i pokruszony ser pleśniowy, a następnie przyprawy i listki ziół. Wszystko mieszamy dokładnie rózgą, i na koniec dodajemy szpinak.
Natłuszczoną szklaną formę (30 x 24 cm) wykładamy ciastem francuskim, pamiętając o zrobieniu wyższych rantów, żeby farsz nam nie uciekł. W cieście robimy dziurki widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do lekkiego zbrązowienia.
Formę wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na nią masę szpinakową. Na wierzch układamy krążki  cebuli.
Tartę zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Ja po 15 minutach zmniejszyłam nieco temperaturę, ponieważ mój piekarnik ma tendencję do przypiekania.


Print Friendly and PDF

7 komentarzy:

  1. łoo ale pysznie się prezentuje! na prawdę pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tarta wygląda świetnie:) chętnie bym taką zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bajecznie
    agatko dlaczego mieszkasz tek daleko??? wpadałabym niby przypadkiem ...byle wyżebrać kawalek

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma osoby, która nie lubiła by takiego połączenia

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń