Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym


Lubię mieć  pod ręką gotowe ciasto francuskie ! Szczerze powiedziawszy nie mam odwagi zrobić go sama... Może kiedyś do tego jeszcze dojrzeję :-)
Posiadając takiego gotowca  w lodówce można wtedy na szybko zrobić ciepłą przekąskę albo słodkie kąski. Ciasto francuskie to cudowny wynalazek, który przyjmie każde nadzienie.
Tym razem padło na wypiek wytrawny, czyli tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno !

Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • 150 sera pleśniowego
  • 200 g śmietany 18%
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1 spora cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • niecała łyżeczka gałki muszkatołowej
  • parę gałązek świeżego tymianku
  • parę gałązek świeżego estragonu
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Szpinak myjemy, osuszamy i usuwamy łodyżki. Delikatnie blanszujemy na patelni lub na parze.
Na drugiej patelni na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w talarki.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek, śmietanę i pokruszony ser pleśniowy, a następnie przyprawy i listki ziół. Wszystko mieszamy dokładnie rózgą, i na koniec dodajemy szpinak.
Natłuszczoną szklaną formę (30 x 24 cm) wykładamy ciastem francuskim, pamiętając o zrobieniu wyższych rantów, żeby farsz nam nie uciekł. W cieście robimy dziurki widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do lekkiego zbrązowienia.
Formę wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na nią masę szpinakową. Na wierzch układamy krążki  cebuli.
Tartę zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Ja po 15 minutach zmniejszyłam nieco temperaturę, ponieważ mój piekarnik ma tendencję do przypiekania.

Komentarze

  1. łoo ale pysznie się prezentuje! na prawdę pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tarta wygląda świetnie:) chętnie bym taką zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bajecznie
    agatko dlaczego mieszkasz tek daleko??? wpadałabym niby przypadkiem ...byle wyżebrać kawalek

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma osoby, która nie lubiła by takiego połączenia

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *