6/09/2014

Szpinakowy chłodnik


Za oknem upały, więc pora nieco schłodzić się od środka ! Moja propozycja to szpinakowy chłodnik z olejem rzepakowym. Do tej pory robiłam różne chłodniki: chłodnik: pomidory ogórekgazpacho: hiszpański chłodnikzielony chłodnik z fetą czy też chłodnik ogórkowy, ale muszę powiedzieć, że ten bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Robi się go szybko i nie wymaga wielu składników. Jeśli nie przepadacie za intensywnym smakiem czosnku można go przesmażyć razem ze szpinakiem. Zachęcam !
Szpinakowy chłodnik

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki na 3-4 porcje:
  • 2 gęste jogurty naturalne po 400 g każdy
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ogórki gruntowe
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
Szpinak płuczemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy szpinak i smażymy go przez 2-3 minuty. Szpinak odstawiamy do wystudzenia.
Do garnka wkładamy jogurt, obrane ząbki czosnku i wystudzony szpinak. Wszystko blendujemy.
Ogórki myjemy, kroimy w kostkę. Chłodnik przyprawiamy i dodajemy pokrojone ogórki.
Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Podajemy dobrze schłodzone.




Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. świetny pomysł, z szpinakiem nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To był mój pierwszy raz, ale będę do niego wracać :-)

    OdpowiedzUsuń