5/21/2013

Frittata ze szpinakiem


Od kilku dni "chodził" za mną szpinak. Naoglądałam się różnych szpinakowych pyszności na blogach i postanowiłam sama też coś upichcić. Padło na fritatę, możemy ją potraktować jako lekką kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Pamiętajmy, że szpinak lubi czosnek i dużo pieprzu !

Frittata ze szpinakiem
Składniki:
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 6 jajek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej
Wykonanie:
Szpinak moczymy w zimnej wodzie, odcinamy końcówki łodyżek i porządnie płuczemy. Kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek i pokrojony szpinak. Smażymy przez 5-6 minut, aż szpinak zmięknie i będzie al dente.
W misce ubijamy jajka, podajemy przyprawy i wrzucamy szpinak. Szybko mieszamy, żeby jajka się nam od razu nie ścięły. Masę przelewamy na rozgrzaną i skropioną olejem patelnię.
Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, dopóki wierzch frittaty nie będzie lekko ścięty. Wtedy frittatę przekładamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby jajka się ścięły.
Możemy podawać na zimno i na ciepło.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. mnie frittaty najbardziej "wchodzą" na zimno, ale i taka na ciepło nie pogardzę :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi gościć u siebie gospodynie przepysznej Tapendy :-)
      Pozdrawiam !

      Usuń