5/29/2015

Szpinakowy koktajl z ananasem


Dziś zapraszam na zieloną bombę witaminowa, czyli szpinakowy koktajl z ananasem i bananem, z dodatkiem odtłuszczonego złotego mielonego lnu.  Mielony len zawiera mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lniane i dzięki temu jest mniej kaloryczny. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienia. Zawiera błonnik pokarmowy, białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i lignany, które mają działanie antyoksydacyjne i chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Koktajl delikatnie dosłodziłam cukrem trzcinowym, jego ilość zależy do tego jak dojrzałe są banany i ananas. Natomiast szpinakowych sceptyków zapewniam, że ten zielony koktajl jest bardzo smaczny i nie czuć w nim szpinaku :-).
W swoim koktajlu wykorzystałam odtłuszczony mielony len firmy  SantePosiada ona  w swojej ofercie ponad 200 produktów, między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek właśnie. Cały asortyment, który ma w sprzedaży  Sante znajdziecie tutaj.




Szpinakowy koktajl z ananasem

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:

Wykonanie:
Ananasa obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wykrawamy z niego stwardniały środek, a następnie kroimy na małe kawałki i wrzucamy do blendera. Szpinak dokładnie płuczemy i wrzucamy do blendera. Banany obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i również wrzucamy do blednera. Dolewamy wodę, wsypujemy cukier i mielony len. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy, przelewamy do szklanek i od razu podajemy.





Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Super :) u mnie akurat szał na koktajle, więc z przyjemnością wykorzystam Twoją wersję :)
    Zdjęcia jak zawsze cudne :)
    Uściski Agatko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś, polecam serdecznie, samo zdrowie :)
      Buziaki

      Usuń
  2. też się zbieramy, by przygotować koktajl ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń