1/19/2017

Szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami

pokrojone-pomarancze-i-plastry-ciasta-widok-z-gory

Czerwone pomarańcze - czy wiecie, że teraz właśnie jest na nie idealny czas ? Dojrzewają tylko w  zimie, ponieważ, żeby się tak pięknie wybarwić potrzebują sporej różnicy temperatury między dniem a nocą.  Mają one najwięcej witaminy C ze wszystkich odmian tych cytrusów. Są nieco słodsze od tradycyjnych pomarańczy, a ich piękny kolor zawdzięczamy antocyjanowi. 
Do tej pory z czerwonymi pomarańczami robiłam koktajl jogurtowy z kukurydzą, sałatkę z granatem i szybkie tarty. Dziś natomiast zapraszam moich czytelników na szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami i jogurtem naturalnym. Ciasto jest mocno cytrusowe, wilgotne i pięknie pachnie pomarańczami. I oczywiście ma cudny pomarańczowy kolor. Zobaczcie jakie to proste: wystarczy, że połączycie ze sobą wszystkie składniki i ciacho może już jechać do piekarnika 😍.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na lekkie jogurtowe ciasta. Możecie je upiec z wykorzystaniem różnych owoców, pamiętajcie jednak, aby były one odsączone z soku. Zbyt mokre owoce mogą spowodować zakalec.
Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Jogurtowe ciasto na razowej mące
Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem


plastry-ciasta-na-metalowej-kratce


Szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami
Czas przygotowania: 70 minut
Proporcje na keskówkę o wymiarach 25,5 x 12, 5 cm
Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • sok z jednej pomarańczy
  • starta skórka z pomarańczy
  • 2/3 szklanki naturalnego jogurtu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej
  • 2 czerwone pomarańcze
Glazura do ciasta:

Wykonanie:
W jednej misce mieszamy jajka, olej, jogurt, sok z pomarańczy i startą skórkę z pomarańczy. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę, proszek, kardamon, sól, cukier i mieloną skórkę. Następnie zawartość obu misek mieszamy, tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Pomarańcze dokładnie szorujemy, obieramy ze skórki, usuwamy białe albedo i kroimy w plastry.
Keskówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, na wierzchu układamy dwie warstwy plasterków pomarańczy.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Przed wyjęciem go z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wyjęciu go z ciasta jest suchy nasze ciasto jest gotowe.
Keksówkę wyjmujemy z piekarnika, po 5 minutach wyjmujemy z niej ciasto wraz z papierem i studzimy na kratce.
Gdy ciasto będzie całkowicie zimne robimy glazurę. W garnuszku podgrzewamy konfiturę wraz z  wodą, gotujemy przez chwilę, a następnie dokładnie blendujemy. Gotową glazurą malujemy ciasto, po wyschnięciu będzie się pięknie błyszczeć.



Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. już widzę, że jest smaczne! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renia, Ty nie oglądaj, tylko piecz ;). Mówię Ci, jak ono pachnie !

      Usuń
  2. a co z cukrem??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście też dodać :). Już poprawiłam.

      Usuń
  3. cukier dodac do jajek? czy do suchych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie, do suchych. Aczkolwiek na prawdę jest to bez znaczenia, może być i do mokrych.

      Usuń