Śledzie remoulade z selerem

ryba-w-szarej-salaterce-widok-z-gory

Tak jak pisałam jakiś czas temu marynowane śledzie są bazą wyjściową dla różnych sposobów na przygotowanie tej pysznej ryby.
Śledzie remoulade z selerem przygotowywaliśmy jakiś czas temu w trakcie warsztatów kulinarnych w Sopocie według przepisu Dominiki Wójciak. Bardzo mi wtedy posmakowały i postanowiłam się zainspirować tym przepisem. Oczywiście do ich przygotowania możecie wykorzystać zwykłe niemarynowane śledzie. Wtedy koniecznie dodajcie do nich sok z cytryny.

Śledzie remoulade z selerem
Czas przygotowania:  30 minut + czas marynowania
Składniki:

  • 4 - 5 filetów marynowanych śledzi
  • 1/2 bulwy selera
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • pieprz
  • opcjonalnie sól


Wykonanie:
Zamarynowane filety kroimy w dzwonka.
Seler obieramy i kroimy w julienne, czyli w drobne paseczki. Wkładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt, zioła i musztardę. Dodajemy śledzie i wszystko dokładnie mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać sól, jeśli Wasze śledzie nie są słone. Moje były słonawe, więc ich już nie doprawiałam.

Komentarze

Prześlij komentarz