3/21/2015

Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą


Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą przygotowałam na bazie gotowego ciasta francuskiego. Do farszu wykorzystałam  serek mascarpone z  dodatkiem jogurtu naturalnego, żeby troszkę go odchudzić. I oczywiście jajo, żeby farsz ładnie nam się ściął. Po upieczeniu tarty możemy posypać cukrem pudrem.




Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą

Czas przygotowania: 45 minut
Składniki na 6 mini-tart

Składniki:
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżeczka esencji
  • 1,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej
  • 6 płatów ciasta francuskiego (11 x 21 cm)
  • 3 czerwone pomarańcze




Wykonanie:
Ciasto wyjmujemy z lodówki, aby się lekko ociepliło.
Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
W misce mieszamy serek mascarpone, jogurt, jajko, cukier puder i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem.
Z kawałków ciasta formujemy tarty wywijając do góry brzeg ciasta, dół tarty nakłuwamy widelcem.
Do każdej tarty wlewamy serową masę, na wierzchu układamy plasterki pomarańczy.
Tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.



Print Friendly and PDF

2 komentarze: