5/12/2013

Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem


Zaczął się sezon na rabarbar ! Pora więc wypróbować nowy przepis na ciacho znaleziony na blogu Pozytywne żywienie. Zmodyfikowałam troszkę składniki i dodałam mąkę pszenną razową. Ciasto jest wspaniałe i proste do przygotowania.

Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • starta skórka ze sparzonej cytryny
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżeczki wiórków kokosowych
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
W misce ucieramy masło ma puch. W innej misce ucieramy jajka z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru. Do masła pomału dodajemy jajka cały czas miksując. Następnie dodajemy jogurt, mąkę,  skórkę, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy, (u mnie okrągła szklana forma do tarty o średnicy 26 cm), posypujemy kokosem  i układamy pokrojony w kawałki rabarbar.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40-50 minut.
Wierzch posypujemy cukrem pudrem.


Print Friendly and PDF

5 komentarzy:

  1. oj to jeden z moich ulubionych przepisów:)
    dziękuję za dodanie go do mojej rabarbarowej akcji:)
    pozdrawiam ciepło, miłego wieczorku

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ pysznie to wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. proszę o szybką odpowiedź. Czy mąkę pszenną razową mogę zastąpić żytnią razową?

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, oczywiście, bez żadnego problemu !

    OdpowiedzUsuń